2024. április 24., szerda

(Túl)élni!

A gazdatársadalom kivonult az utakra. Traktorokkal. Miért is? Miért épp most, szabadságok, a nagy forróság idején? Lehet azért, mert most nincs sok munka a határban. Vagy inkább azért, mert valami „nagyon szorítja” a gazdákat, mert betelt a pohár? Inkább az utóbbira mernék tippelni.

Nagy baj lehet, ha már a termelők tiltakoznak. „A mezőgazdaságban uralkodó katasztrofális és megalázó helyzet miatt” szerveztek kedden felvonulásokat az ország több településén. Nem emlékszem már, mikor merészkedtek utoljára ilyen nagy számban ki az utakra. Mert féltek a megtorló intézkedésektől. Vagy kinyílt a szemük? Okulhattak azon, hogy Európa-szerte a gazdák ezen a tavaszon, de előbb is, hatalmas traktoros tüntetéseket, útblokádokat szerveztek, amikor úgy érezték, fennmaradásuk forog kockán.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Nálunk picit mégis más a helyzet, mint Európában. Igaz, hogy mi is arrafelé tartunk, meg igyekszünk, meg nagyon akarunk a rendezett országok sorába tartozni, de a Balkán – az Balkán! A tartományi kormány előtt összesereglett termelők hangsúlyozták, traktorjaikkal mindaddig elzárják a sugárút egy részét, míg a rendőrök gátolják a sorstársaik érkezését. A szervezők már korábban bejelentették ugyanis, hogy a tiltakozás résztvevői kizárólag azokon az utakon érkeznek meg a városokba, amelyeken megengedett a traktorok és munkagépek közlekedése. Ezért a békésen vonuló menetek feltartóztatását, rendőri vagy más biztonsági szolgálatok beavatkozását az alkotmányos jogok megsértésének tekintik.

Mi verhette épp most ki a biztosítékot? Emlékeztetőül: az elmúlt hetekben több gazdaszervezet is próbált lépni, a kormányhoz, minisztériumhoz, fűhöz-fához fordultak, de semmilyen választ vagy segítséget nem kaptak. Amikor a gazdák látták, hogy hoppon maradnak, hogy az aszály miatti terméskiesés terheit saját maguknak kell kezelniük, mint eddig mindig, július 31-ére országos szintű tiltakozást jelentettek be, amely teljes kudarcba fulladt: senki nem jött el! Egyetlen termelő, egyetlen településen sem vonult ki az utakra, terekre…

Mindössze pár nap elteltével azonban alapjában megváltoztak a dolgok. Legyünk őszinték: senki nem számított arra, hogy ilyen tömeges lesz a megmozdulás. Pedig szemtanúk szerint nem engedtek éppen minden traktort be a tartományi székvárosba. Csakhogy a gazdák is haladnak a korral: megtanulták, kerülőutak is vannak az életben. Aki nem fedezi fel őket, nem jut előbbre, sőt, egyhelyben fog topogni egész életében! És csak azt bámulhatja, hogy a „leleményes üzletemberek” hogy húznak el mellettük – kozmikus sebességgel!

Elég volt az ígérgetésből, hangzott el, a gazdák a tiltakozást addig nem függesztik fel, míg az államvezetés írásban meg nem erősíti azokat az ígéreteket, amelyeket a keddi újvidéki tüntetésen Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter – szóban megfogalmazott. Elgondolkodtató! Robog az infláció! Hát csupán ennyit ér manapság a Balkánon a miniszteri szó?