2024. április 20., szombat

Ősztől „telt házas” lesz a topolyai diákotthon

A mezőgazdasági középiskolában vannak még szabad helyek – Vadaspark a tangazdaságban

A topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthonban bizonyos szakok esetében a tanulók a nyár folyamán is részt vesznek a gyakorlati oktatásban. Ezek a programok többnyire a tangazdaságban zajlanak. Dr. Horváth Zsolt, az intézmény igazgatója elmondta, hogy az augusztus 15-ig nyári gyakorlaton lévő diákok addig még ott lakhatnak a diákotthonban, amennyiben a tanév ideje alatt is ott laktak. Ugyanakkor minden évben újra kell pályázni a következő tanévre vonatkozóan.

A rendelkezésre álló 102 férőhelyre 104 tanuló jelentkezett, ők azok, akik a kollégiumi elhelyezés reményében adták át papírjaikat. Azoknak is ismét pályázniuk kellett, akik a mögöttünk álló tanévben már ott laktak. A jelentkezőket most előre meghatározott kritériumok alapján pontozzák. A pontokat a tanulmányi átlag, a tanuló szociális helyzete, valamint az eredeti lakhely távolsága alapján ítélik oda. Mivel alig van túljelentkezés, és végül mindig akad, aki meggondolja magát, más iskolát választ, vagy más okból mégsem jön Topolyára, így várhatóan alig kell majd valakit elutasítani, viszont az biztosra vehető, hogy a kollégiumot ősztől teljes létszámmal belakják majd a diákok.

Az első beiratkozási időszakban viszonylag nagy volt az érdeklődés a most nyíló szakok iránt, de végül minden szakon maradt még több-kevesebb szabad hely is. A második iratkozási időszakban, augusztus 26-án és 27-én 7–14 óráig személyesen lehet jelentkezni a betöltetlen helyekre.

Mint ismeretes, a mezőgazdasági iskola jóváhagyott iratkozási terve szerint a négyéves, általános mezőgazdasági technikusi szakon 30 tanuló tanulhat magyar nyelven, a szintén négyéves állategészségügyi technikusi szakon is 30-30 tanulót várnak magyar és szerb nyelven. Élelmiszeripari technikusi szak csak magyar nyelven nyílik 30 tanulóval. Mezőgépkezelőnek a hároméves szakon 15 tanuló tanulhat, a sütőipari tanulói szakon pedig pékeket képeznek magyar nyelven, és szintén 15 tanuló felvételére van lehetőség. Szerb nyelven szakács és felszolgálói szakot indítanak 15-15 diákkal. Ez újdonság az intézmény kínálatában, ilyen szakok eddig nem voltak.

Lámák és dámszarvasok is vannak a tangazdaságban, a nyári gyakorlat során a diákok őket is gondozzák (Fotó: Tóth Péter)

Lámák és dámszarvasok is vannak a tangazdaságban, a nyári gyakorlat során a diákok őket is gondozzák (Fotó: Tóth Péter)

Az igazgató elmondta, hogy a tangazdaságban vadasparkot is létesítettek, ahol olyan különleges állatfajták is láthatóak, mint például a láma vagy a dámszarvas. Kiemelte még, hogy Pósa tanár úr vezetésével hamarosan megkezdi működését a sérült madarak rehabilitációs részlege, a madárkórház is.