2024. március 29., péntek
TOPOLYA

KORszintézis a művésztelepen

KORszintézis címmel a napokban tartják a Topolyai Művésztelep idei nyári alkotótáborát, melyre 14 művész jelezte érkezését. A vajdasági művészek a tábor első napjaiban a város kültéri alkotásait tekintették meg egy séta keretében Klájó Adrián, a művésztelep vezetője ismertetőjével, mely inspirációul szolgált a további munkához.

A Topolyai Művésztelep jövőre ünnepli fennállásának hetvenedik évfordulóját. Az idei tábort az elődök munkásságának tisztelete ihlette. Az 1953-ban alakult művésztelep alapítói kis szintézis elnevezéssel arra törekedtek, hogy maga a város legyen galéria. Ez megegyezik a szecesszió idejéből származó elvvel, hogy létrejöjjön a művészet, a munka és az élet egysége. Ennek megvalósítása Topolyán kezdődött a kis szintézissel, az intézmények falára mozaikok, festmények kerültek, obeliszk készült, így létrejött a képzőművészet és a közönség közötti szorosabb kapcsolat. Az 1950-es évek második felétől iparművészeti alkotások kerültek a közintézmények falaira. Ezekből azonban sajnos több megsemmisült az idők folyamán, de néhány még ma is ékesíti az épületeteket.

A képzőművészek idén Topolya kültéri iparművészeti alkotásaiból inspirálódva készítik el munkáikat (Fotó: Herceg Elizabetta)

A képzőművészek idén Topolya kültéri iparművészeti alkotásaiból inspirálódva készítik el munkáikat (Fotó: Herceg Elizabetta)

A nyári alkotótábor keretében ma 19 órakor a városközpontban szabadtéri kiállításon mutatják be az elmúlt napok termését