2024. március 29., péntek

Teljes felújításra lenne szükség

Új szenzoros szobát kap az óbecsei Testvériség Általános és Középiskola

Sikeresen pályázott az óbecsei Testvériség Általános és Középiskola Lengyelország belgrádi nagykövetségének pályázatán, a támogatásnak köszönhetően új szenzoros szobával gazdagodik az oktatási intézmény. A szenzoros szoba felszereléséhez szükséges támogatási szerződést július végén írták alá. A finanszírozás a lengyel külügyminisztérium által támogatott fejlesztési együttműködésre vonatkozó pályázatok, ezen belül az egészségügyre és az oktatásban elért esélyegyenlőségre vonatkozó pályázat keretében valósul meg. Az iskola központi épületében 2016 óta már van egy részlegesen felszerelt szenzoros szoba, a projekt keretében az intézmény másik, a Đura Jakšić utcában lévő épületében is biztosítani fognak egy, a szabványoknak és a követelményeknek megfelelően felszerelt helyiséget.

– Lengyelország belgrádi nagykövetsége az idén harmadik alkalommal hirdette meg ezt a pályázatot. Ebben az évben hét egészségügyi, illetve oktatási intézmény pályázott sikeresen. Nagy meglepetésünkre iskolánk is sikeresen szerepelt, az új szenzoros szoba felszerelésére 13 és fél ezer eurót hagytak jóvá. A szükséges fejlesztő eszközök listáját intézményünk defektológusai állították össze. Ez a szenzoros szoba többek között a gyerekek érzékszerveinek és finommotorikus készségeik fejlesztéséhez járul hozzá, de a mozgássérült diákok számára is lesznek különféle felszerelések. A támogatást kizárólag a fejlesztő eszközök beszerzésére kaptuk meg, magát a helyiséget az iskolának kell biztosítania. A tervek szerint az egyik tantermünket alakítjuk majd át a követelményeknek megfelelően. Ez sem kis összegű befektetés, erre nincs meg a keretünk, így az önkormányzathoz fordulunk majd segítségért – közölte Horváth Zoltán, az óbecsei Testvériség Általános és Középiskola igazgatója.

(Fotó: Kancsár Izabella)

(Fotó: Kancsár Izabella)

Az iskolaigazgató hozzátette, hogy az új szenzoros szobát nemcsak az iskola diákjai használhatják majd, hanem a községbeli óvodákba járó gyerekek és az általános iskolába járó, fejlesztésre szoruló tanulók is. Elmondta továbbá, hogy nincs elég szakember, aki a fejlesztést igénylő gyerekekkel foglalkozna, ahhoz, hogy az egész községet le tudják fedni, további hét foglalkoztatottra lenne szükség.

A Đura Jakšić utcában lévő épület teljes rekonstrukcióra szorul. Az igazgató ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Testvériség Általános és Középiskola már évek óta szerepel a Közbefektetési Iroda várólistáján.

– A Đura Jakšić utcában lévő épületünk csaknem 110 éves, 1998-ban felújították a tetőt, azóta egyáltalán nem történt nagyobb beruházás. A létesítmény rendbe tétele már évek óta tervben van, egy új tervrajzot is kidolgoztak, amely szerint a teljes rekonstrukció mintegy 133 millió dinárba kerülne. Ez magába foglalja többek között a tetőszerkezet felújítását, a nyílászárók teljes cseréjét, a tantermek és a vizesblokkok felújítását, valamint megközelíthetőbbek lennének a helyiségek a mozgássérült tanulóknak. A mostani tornaterem nagyon kicsi, tanteremmé alakítanánk át, a valamikori fűtőháznak évek óta nincs funkciója, ott lenne az új tornatermünk. Az új tervrajz szerint rá sem lehet majd ismerni az épületre. Iskolánknak egyébként szeptembertől összesen 111 diákja lesz, 58 általános és 53 középiskolás, velük húsz tagozatban foglalkoznak majd a munkatársaink – fogalmazott Horváth Zoltán.

(Fotó: Kancsár Izabella)

(Fotó: Kancsár Izabella)

Az új szenzoros szobát a tervek szerint december folyamán adják át rendeltetésének, az átadási ünnepségre meghívják Rafał Perl Lengyelország szerbiai nagykövetét is.

Az óbecsei Testvériség Általános és Középiskola egyébként sikeresen pályázott a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság legújabb, a tartományi általános- és középfokú oktatási és nevelési intézmények felszerelése beszerzésének finanszírozására, valamint társfinanszírozására vonatkozó pályázatán is. A 250 ezer dináros támogatásnak köszönhetően új iskolai bútorokkal gazdagodott az intézmény központi épülete.