2024. április 19., péntek

Újraindult a Barátság kőolajvezeték

A Mol kifizette az oroszok helyett a tranzitdíjat

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatáért fizetendő tranzitdíjat – közölte a társaság szerdán.

Az intézkedésnek köszönhetően szerda délután már újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj – közölte a Mol az MTI-vel szerdán.

Szlovákiába már újra érkezik a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül, Magyarországon pedig várhatóan a holnapi nap folyamán helyreáll a szállítás – közölte a Mol szerdán.

A tájékoztatás szerint a gyors intézkedést az ellátási helyzet tette indokolttá: a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül érkezik a kőolaj Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba is, és bár a Molnak Magyarországon több hétre elegendő saját tartaléka van, regionális nagyvállalatként a környező országok ellátásbiztonságáért is felelősséget vállal.

Az Ukrtransznafta augusztus 4-én állította le a kőolaj tranzitját a Barátság olajvezetékrendszer déli ágán keresztül Magyarország, Csehország és Szlovákia irányába. Ennek oka az volt, hogy az orosz fél az európai szankciók miatt nem tudja teljesíteni a tranzitdíj kifizetését.

Az északi ágon Lengyelországba és Németországba zavartalanul folyik a kőolaj tranzitja a Barátság csővezetéken.