2024. március 29., péntek

Feléledőben a nacionalizmus szörnye

Rosszallják a csetnikvezető rehabilitálását

A Polgári Vajdaság civil szervezetek koalíciója elítélően nyilatkozott Nikola Kalabić csetnikvezető rehabilitálásáról. A szervezet szerint a vonatkozó határozat újfent megerősítette, hogy Vajdaság nacionalista-soviniszta megszállás áldozata, ez pedig nemcsak Szerbiára, hanem a térségre nézve is káros, illetve veszélyes. Azok a felelősek, akik az utóbbi három évtizedben a szavazótábor támogatása megőrzésének a céljával nacionalista és populista ábrándokat tartottak életben, valamint támogatták a szomszédos országok elleni agressziókat, a gyerekeket pedig megfertőzték a csetnikeket méltató hamis legendákkal, áll a koalíció közleményében. Mint hozzáteszik, a nacionalizmus szörnye feléledőben van, hiszen évtizedeken át etették és hizlalták.

A közleményben Szerbia az ukrán válsággal kapcsolatos magatartására és álláspontjára ugyancsak kitérnek. A koalíció szerint „a térségben a stabilitást elsősorban Aleksandar Vučić veszélyezteti, illetve indokolt a szomszédos országok azon félelme, hogy az orosz érdekek nevében Szerbia különleges katonai műveletet kezd”.

A Polgári Vajdaság sajnálattal konstatálja továbbá, hogy Vajdaságot, ahol a II. világháború idején egyetlen csetnik sem volt, mára teljesen csetnifikálták.