2024. április 25., csütörtök

A termelők folytatják tiltakozásaikat

A minisztérium válaszának köze sincs a követelésekhez

A vajdasági szántóföldek helyett továbbra is a városok utcáin vesztegelnek a vajdasági termelők traktorai, a gazdák ugyanis tegnap folytatták a tiltakozást Szerbia különböző településein. Újvidéken már a reggeli órákban több utat is lezártak a belvárosban, de Szabadka központjában is felsorakoztak a traktorok.

Korábban a termelők szerda reggel kilencig adtak határidőt a mezőgazdasági minisztériumnak, hogy írásban reagáljon a követeléseikre. Szerintük egyértelműleg megfogalmazták, hogy elsősorban az alapvető mezőgazdasági termékek kiviteli tilalmának feloldását kérik, illetve hektáronként 100 liter jövedéki adó nélküli üzemanyag biztosítását és a műtrágyára vonatkozó támogatás jóváhagyását követelik.

A Szerbiai RTV közvetítése szerint a minisztérium a termelőknek felajánlotta, hogy csütörtök reggel 9 és 10 óra között tárgyalhatnak Ana Brnabić kormányfővel. A találkozón megvitathatják az aszály által súlytott területek támogatási lehetőségeit, amelyeket a kártérítés magállapításával azonnal érvényesítenének. Az állam továbbra is a NIS töltőállomásain biztosítaná a kedvezményes üzemanyag beszerzését, naponta kétszer, de sürgős eljárással hagyná jóvá a támogatás kihasználását szavatoló kártyák kiadását. Ugyanakkor az elkövetkező 10 napban a tartományi kormánnyal is egyeztetne az öntözőrendszerek problémájáról, 15 nap múlva pedig további engedményeket határozna meg a kiviteli tilalommal kapcsolatban. Továbbá szorgalmazná azon közös munkacsoport sürgős megalapítását is, amely a mezőgazdászokra vonatkozó törvények módosítását végezné el: ez az alapja ugyanis a támogatási rendszer korszerűsítésének és az üzemanyag térítményes áron való beszerzésének is.

A tiltakozók szerint a megfogalmazott válasznak kevés köze van azokhoz a problémákhoz, amelyekre megoldást vártak. Ahogyan arról már írtunk, egyebek mellett azt követelik, hogy a napraforgó felvásárlási ára tonnánként ne legyen alacsonyabb 700 eurónál, az őszi munkálatokhoz szükséges üzemanyag ára pedig ne haladja meg a 170 dinárt literenként. Kérik továbbá, hogy ezt az árat minden töltőállomás tartsa tiszteletben az országban, és naponta legalább három töltést biztosítsanak kártyára és kettőt a munkagépek tartályába. A tavaszi vetéshez pedig a térítményes áron beszerezhető üzemanyag szavatolását kérik annak érdekében, hogy a fogyasztás ellenőrizhető legyen. Emellett követelik az üzemanyagra felszámolt jövedéki adó alóli felszabadítást is. A hétfői rendőri feltartóztatásokat pedig továbbra is az alkotmányos jogok akadályozásának tekintik, így a követeléseikhez tegnap hozzácsatolták az aznap érvényesített büntetések eltörlését is.

TOVÁBBRA IS TRAKTOROK PARKOLNAK A BÁNI POLATÁNÁL

Újvidéken az éjszaka folyamán is kitartottak azok a tiltakozók, akiknek kedden sikerült traktoraikkal a tartományi kormány épülete előtt leparkolniuk. A rendőri feltartóztatások miatt számos gazda kerülőúton jutott el a tiltakozás helyszínére, ahol a késő délutáni órákban megjelent Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter is. Mint ahogyan arról beszámoltunk, a miniszter a termelőknek ígéretet tett arra, hogy 48 órán belül tárgyalhatnak a kormányfővel. Marko Šaranovac kabinetfőnök pedig a későbbiek folyamán bejelentette, hogy az állam készíti azt a határozatot, amellyel feloldják az elsődleges mezőgazdasági termékek kivitelének tilalmát.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Közleményben reagált a történtekre Igor Mirović tartományi kormányfő is: kiemelte, hogy a miniszter konkrét ajánlatokat adott a termelőknek, és ezek elegendőek ahhoz, hogy befejeződjön a tüntetés a báni palota előtt. Felszólította a gazdákat, hogy szüntessék meg az útlezárásokat, és folytassák a párbeszédet az állami vezetéssel.

Az esti órákban tartálykocsi érkezett a báni palota elé, hogy ivóvízzel lássa el a tiltakozókat, akik a minisztérium szerda reggeli válaszát követően elzárták a sugárutat. Vladimir Višnjić, a tiltakozáson részt vevő gazda a sajtónak elmondta, hogy a blokádokat azért hosszabbították meg, mert az államvezetés komolytalanul veszi a tiltakozást.

– A napraforgó felvásárlására 480 eurót kínált fel az állam tonnánként, de ezt mi nem fogadjuk el. A hektáronkénti két tonna termésért így csupán 960 eurót kapnánk, ami meg sem közelíti az 1400 eurós termelési költségeinket. Ezek nem új keletű problémák, már hónapok óta figyelmeztetjük az államvezetést. Jelenleg pedig jelentéktelen, egyszeri támogatással gondolnak bennünket elhallgattatni. Az ajánlataik komolytalanok és érvénytelenek, hisz még pecséttel sem látták el a kinyomtatott papírlapot – mondta Vladimir Višnjić ópázovai termelő. Az üzemanyag beszerzésével kapcsolatosan pedig elmondta, hogy a minisztérium csupán a termelők felének biztosította azt a kártyát, amellyel az államilag támogatott kedvezményes áron lehet hozzájutni az üzemanyaghoz. Jelenleg 179 dinárt fizetnek érte, de csak 60 litert tölthetnek, kizárólag a NIS töltőállamásain. Egy aratógép pedig idényben naponta legalább 500–600 litert fogyaszt – magyarázta a problémát az ópázovai gazda.

SZABADKÁN IS TÜNTETTEK A GAZDÁK

Szabadka központjában mintegy hatvan traktor gyűlt össze a délelőtt folyamán. A Csantavérről érkező gazdák között volt Marko Ruski is.

– Nem a kormány ellen tüntetünk. Csupán nem vagyunk hajlandóak elfogadni a napraforgó felvásárlási árát, amelyet kínálnak nekünk. A csantavéri gazdáknak nagy problémát jelent ugyanis, hogy a termelési költségek alatti áron értékesíthetjük a terményeinket. Jelenleg ugyanis 50 dinárt kínálnak a napraforgó kilogrammjáért, holott 70 dináros felvásárlási ár alatt a költségeink sem térülnek meg – mondta a csantavéri termelő, aki szerint tegnap Szabadkán nem tartóztatták fel a rendőrök a tiltakozók érkezését.

A Nagyfényről és Újzsednikről érkező termelők is hangsúlyozták, hogy az országban évek óta folyamatosan romlik a mezőgazdaság helyzete, és mára katasztrofálissá vált.

– Idén különösen nehezen érintenek bennünket az évek óta húzódó problémák, mert még a szárazság is lesújtott ránk. A termelés teljes egészében felemésztette a tartalékainkat, és a költségeink jóval meghaladják a bevételeinket. Semmi olyant nem kérünk az államtól, amire ne lenne égetően szükség ahhoz, hogy gondoskodni tudjunk a lakosok ellátásáról. Ezért támogatnak is bennünket a polgártársaink, és az államnak is ezt kellene tennie – véli egy gazda, aki név nélkül vállalta a felszólalást.

A termelők szerint az állam továbbra is komolytalanul viszonyul a problémák rendezéséhez, és a követeléseik helyett méltánytalan ajánlatokkal igyekszik elhallgattatni őket. Ezért a tiltakozást szervezők az útlezárások folytatása mellett döntöttek: hangsúlyozták, hogy nem céluk megzavarni a polgártársaik nyugalmát, így a forgalmasabb időpontokban felszabadítják a fő útvonalakat és lehetővé teszik a közlekedést. Kitartanak viszont követeléseik mellett, amelyek teljesítésének hiányában elutasítják az őszi vetés lebonyolítását.