2024. március 29., péntek

Több tűzeset is volt Topolyán és környékén

A napokban több esetben riasztották a topolyai tűzoltókat – Égett az aljnövényzet, a nád, kigyulladt a szeméttelep és egy silókombájn is

Holló Dániel, a Dr. Hadzsy János Önkéntes Tűzoltótestület elnöke elmondta, hogy pénteken a Becsei úton, az autópálya feletti hídhoz közel a topolyai oldalon kigyulladt az út menti száraz növényzet. A lángok egy lakatlan tanya udvarába is átterjedtek. Az udvarban a teljes aljnövényzet leégett, a fák is megperzselődtek, a topolyai tűzoltók azonban gyorsan megfékezték a lángok további terjedését, az épületben nem esett kár. A tűz pontos oka ismeretlen, de valószínűleg egy kidobott cigarettacsikk okozhatta.

Ugyanezen a napon kigyulladt egy silókombájn Andrásmezőn (Tomislavci). Ebben az esetben is a topolyai tűzoltók vonultak ki a helyszínre, és oltották el gyorsan a tüzet, melynek oka a feltételezések szerint egy csapágy túlmelegedése volt. Sajnos a mezőgép jócskán károsodott, becslések szerint 70 százalékban kiégett, az anyagi kár így jelentős. Szintén pénteken Pannónia településen, a szeméttelepen csaptak fel a lángok, ahová a helyi önkéntesek és a topolyai tűzoltók érkeztek ki. Ez esetben a szándékos gyújtogatás ténye sem zárható ki.

A tűzoltóknak Bajsán is interveniálniuk kellett: baleset volt a központban, egy teherszállító jármű és egy személygépjármű ütközött a Rigó kávézónál lévő kereszteződésben. A topolyai tűzoltók az úton szétterülő törmeléket mosták le. Szinte ugyanott, tehát szintén Bajsán egy pótkocsin kigyulladt a szalma. A topolyai tűzoltók gyorsan eloltották a magasra csapó lángokat. Mindemellett ismét kigyulladt a Csík-ér partján található nádas Pobeda település közelében, azt is oltani kellett.

Holló Dániel elmondta, hogy emellett a tűzoltók a szuperligás mérkőzésen és a Craft Beer Festen a tóparton is ügyeletesedtek, igen mozgalmas hétvége van mögöttük. Sajnos ilyen száraz és igen meleg időszakban elég egy kis figyelmetlenség, de például a pannóniai esetben az is előfordulhatott, hogy az eldobott üveg összegyűjtötte a nap sugarait, és attól lángolt fel a szemét. Fokozott óvatosságra, körültekintő munkavégzésre és figyelemre intett mindenkit, és egyben emlékeztetett a tűzgyújtási tilalomra is.