2024. március 29., péntek

Irány a rózsaszín gyógyfürdő!

Pacséron sós termálvizes tó és beltéri medencék várják a pihenni, gyógyulni vágyókat

Pacséron a mesterségesen kialakított tóban a víz sós és rózsaszín. Már a látvány is megéri, hogy egyszer ellátogassunk ide. A 2000 négyzetméteres tó azonban nemcsak különleges színével vonzza ide a hazai és külföldi turistákat, hanem kifejezetten sokrétű gyógyhatása miatt keresik fel a legtöbben. A nátrium-klorid mellett lítium, jód, bróm, kén és fluor is található a vízben, amely 19,2 gramm ásványi anyagot tartalmaz literenként, ebből 17,2 gramm a sótartalom. A vizet gyulladásos betegségek enyhítésre, ízületi, csont- és légúti megbetegedésekre ajánlják. Enyhíti az izomhúzódások, valamint az érrendszeri megbetegedések tüneteit is, és akik kipróbálták, állítják, hogy antidepresszáns hatása is van. Bőrbetegségekre és sérülésekre is jó hatással van.

A jellegzetes pacséri gyógyvíz közkedveltté vált a fiatal családosok körében is (Herceg Elizabetta felvétele)

A jellegzetes pacséri gyógyvíz közkedveltté vált a fiatal családosok körében is (Herceg Elizabetta felvétele)

A pacséri gyógyfürdő nyolc éve, 2014 júliusában nyitotta meg kapuit.Az első években a tófürdő a nyári hónapokban várta a vendégeket, de most már beltéri medencék is a pihenni, gyógyulni vágyók rendelkezésére állnak.

Az 1400 méter mélyről feltörő, 72 Celsius-fokos gyógyvizet lehűtik, és a tóban 30 Celsius-fokos víz várja a látogatókat. A tó melletti, 600 négyzetméteres alapterületű fedett részben a két ülőmedence összfelülete 200 négyzetméter. A sós gyógyvíz az egyik medencében 32, a másikban 34 Celsius-fokos.

Már a bejáratnál úgy érezhetjük, mintha egy oázisba érkeznénk. A mintegy másfél hektáros telken elterülő fürdő és környéke tiszta, rendezett. A vendégek a bejárat előtt ingyenesen parkolhatnak.

A Telecskai-dombok lábánál, egy kis völgyben alakították ki a régió legkülönlegesebb fürdőhelyét. A víz a bróm, a jód és a napfény hatására változtatja színét. Ha erősebb a napfény, kifejezettebb, mélyebb rózsaszínes, lilás a színe, borús időben a gyógyvizek szokásos barnás árnyalatára vált.

Hétköznaponként a csend és a nyugalom fogadja az érkezőket: a víz színe a bróm- és jódtartalomnak, valamint a napfény játékának köszönhető. Ha erősebb a napfény, kifejezetten lilás-rózsaszín (Herceg Elizabetta felvétele)

Hétköznaponként a csend és a nyugalom fogadja az érkezőket: a víz színe a bróm- és jódtartalomnak, valamint a napfény játékának köszönhető. Ha erősebb a napfény, kifejezetten lilás-rózsaszín (Herceg Elizabetta felvétele)

A fürdő bejáratánál található épületek stílusa megadja az alaphangulatot.

A „pacséri csoda” a szerb média érdeklődésének és a világhálón megjelent fotóknak köszönhetően vált érdekessé a Covid-járvány korlátozásai idején. Ekkor megváltozott a látogatók struktúrája, életkora is, azóta az idősebb korosztály mellett huszon-harminc éves fiatalok, kisgyerekes családok is érkeznek a faluba. Több hozadéka is lett ennek a nagy érdeklődésnek: több vendégház nyílt, hiszen a távolabbról érkezők szeretnének néhány napot eltölteni a nyugodt, szép környezetben, ahol még gyógyulni is lehet.

Szabolcski Szabolcs, a helyi közösség tanácsának elnöke elmondta, hogy a Pacséri Gyógyfürdő a már korábban megszokott adottságokkal és árakkal várja az idei strandszezonban a gyógyulni, kikapcsolódni vágyókat.

–Nem ijedtünk meg attól, hogy a szezon elején feltöltött szabadtéri medence vize nem lett azonnal lila színű, hiszen már évek óta megszokhattuk, hogy júliusra, a falunapi ünnepség idejére nyeri el a népszerű lilás-rózsaszínes árnyalatát. Jelenleg 10 órától 20 óráig tartunk nyitva. Az utolsó két órában kedvezményes a belépés. Egyébként a fürdő múlt évi árai maradtak, így a felnőttek 400, a gyermekek 200 dinárért tudnak megmártózni a gyógyvízben, a helyiek ennek az árnak az 50 százalékáért léphetnek be. A gyógyfürdőben továbbra is lacikonyha, palacsinta, sült burgonya, lángos, hűs üdítő italok és sör várja a látogatókat. A nyugágyakat díjmentesen tudják igénybe venni az árnyékoló fólia alatt, azzal, hogy előzetes helyükről nem lehet őket mozgatni. A gyerekeket játszótérrel várjuk.

A beltéri medencéket az idősebbek kedvelik jobban (Herceg Elizabetta felvétele)

A beltéri medencéket az idősebbek kedvelik jobban (Herceg Elizabetta felvétele)

A falu vezetősége igyekszik fenntartani a gyógyfürdő működésének színvonalát, olyan módon, hogy az ne menjen a település kárára. A fejlesztések tekintetében pedig igyekszünk kihasználni a ránk vonatkozó pályázati forrásokat – nyilatkozta a tanácselnök, aki hozzátette, hogy a faluban érezhetően megnövekedett az utóbbi időszakban a szálláshelyek száma, így egyszerre akár 150 látogató is találhat magának pihenésre alkalmas vendégházat.