2024. április 19., péntek
IFJÚSÁGI ETNO TÁBOR TEMERINBEN

Senkit sem fognak hazaküldeni

Tábortűz, koncertek és bőrékszerkészítés fiataloknak

A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ (VMIK) 2022. augusztus 11-e és 14-e között tartja meg a XIX. Ifjúsági Etno Tábort, az idén is a temerini Sárga tanyán.

Botka Csaba, a tábor egyik szervezője lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az elmúlt évek alatt Vajdaság számos, szép tanyája adott otthont az etno tábornak, köztük a péterrévei Horgász-tanya, és a Róka-tanya Noszán.

– 2020-ban költöztettük a tábort Temerinbe. Abban az évben a járványhelyzet miatt nem volt tanácsos ottalvós tábort szervezni, tavaly pedig el is maradt a rendezvény a pandémia miatt. Az idén már teljes gőzzel tudunk működni, ennek ellenére úgy döntöttünk, hogy az idén még nem hozzuk vissza a sátortábor jelleget, de étkezést természetesen biztosítunk a résztvevőknek – részletezte Botka Csaba.

A szervező elmondta azt is, hogy ez a tábor a nevéből adódóan az ifjúsági korosztályt célozza meg, tehát 15–35 éves korig várják a kézműveskedni és szórakozni vágyó fiatalokat, ilyen szempontból pedig egyedülállónak számít Vajdaságban. Hozzátette, hogy a családok részvételére is számítanak, hiszen a legkisebbeket játszótér is várja a tanyán, a nagyobb gyerekek pedig kipróbálhatják a kézműves tevékenységek valamelyikét.

– Az oktatók vezetésével délelőtt 10 órakor kezdődnek a foglalkozások, csuhéfonás, bőrékszerkészítés, gyertyaöntés, agyagozás, gyöngyfűzés, üvegfestés, nemezelés, mézeskalács-készítés várja az alkotni vágyó fiatalokat. Egyáltalán nem szükséges a résztvevőknek meghatározniuk, hogy milyen foglalkozáson szeretnének részt venni, napközben nyugodtan kipróbálhatják magukat több tevékenységben is. Csapatjátékokat is szervezünk, az esti órákban pedig tábortűz mellett ismerkedhetnek, majd sötétedéskor a koncerteken bulizhatnak a látogatók.

Az esti, jó hangulatért két temerini zenekar lesz felelős: pénteken a Branch együttes varázsol majd valódi lakodalmas hangulatot, szombaton pedig a FreakFancy együttes játszik örökzöld- és újabb popslágereket.

Botka Csaba kiemelte, hogy a támogatóknak köszönhetően a tábor teljes egészében ingyenes, de a részvételi szándékot az idén is jelezni kell/kellett a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ elérhetőségein. Mint mondta, jelentős számban vannak visszajáró táborozók, de olyanok is, akik először látogatnak majd ki a helyszínre. A helybelieken kívül legnagyobb számban Topolya és Szabadka környékéről érkeznek résztvevők.

– Természetesen számítunk arra, hogy előzetes bejelentkezés nélkül is érkeznek majd résztvevők, ez főleg az esti koncertek esetében lesz jellemző, de felkészültünk arra is, hogy esetenként a napi foglalkozásokon is többen leszünk, mint amire számítottunk. Senkit nem fogunk elküldeni, a tanya befogadóképessége lehetővé teszi a tömeges részvételt, mi pedig mindent meg tudunk oldani – hangsúlyozta Botka Csaba.

Még lehetőség van az előzetes bejelentkezésre az office@ifikozpont.org.rs e-mail-címen, egyéb információkat pedig a 061/30-17-007-es telefonszámon kaphatnak az érdeklődők.