2024. április 16., kedd

Barátkozás, ismerkedés, társalgás

Vasárnap délután Kisoroszon lezajlott a Gulyásfőző fesztivál

Vasárnap délután a barátkozás, az ismerkedés és a társalgás jegyében valósult meg Kisoroszon a tizenötödik Gulyásfőző fesztivál. A rendezvényt a Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központban tartották meg, amely a fogyatkozó kisoroszi magyarság közösségi életének a központja. A program tizenkét csapat részvételével zajlott le, tudtuk meg Talpai Sándortól, a központ elnökétől.

– A Gulyásfőző fesztivált az előző években a Hagyományőrző napok keretében szerveztük meg, a népművészeti tábor végén, vasárnap, amikor a diákoknak a táborban készített munkáit is kiállítottuk. Az idén változtattunk ezen, későbbre tettük. Általában tíz, illetve húsz csapat érkezik erre a megmérettetésre a tájház udvarába, az idén tizenkét csapat jött össze – mesélte az elnök, majd hozzátette, hogy habár versenyről van szó, a résztvevők leginkább barátkozni, ismerkedni jönnek össze ezen a napon.

– A találkozót egy vasárnap délutáni barátkozásnak szenteljük. Akik eljönnek, ezt tudják. Igaz, hogy eleinte fontos volt a résztvevőknek, hogy ki fog nyerni, és mit fognak nyerni, de az évek során ez átalakult, most már mindenki számára az a lényeges, hogy egy kellemes délutánt eltöltsön azokkal, akikkel ide eljön – zárta gondolatait Talpai Sándor.

A Kisoroszi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai eddig mind a tizenöt alkalommal megjelentek egy nagyobb csapattal a rendezvényen. Ökrös Zoltán, az egyesület jelenlegi elnöke elmondta, hogy ők a Torontál Egyesület minden közösségépítő programján részt vesznek.

– A mi társaságunk egy összeszokott baráti kör, de nagyon szeretünk ismerkedni, beszélgetni. Minden ilyen jellegű programon igyekszünk ott lenni, legyen az újévvárás vagy bármi, ami kicsit összehozza az embereket – mondta Ökrös Zoltán.

A kisoroszi kultúrások, illetve a Gyöngykaláris vegyes kórus tagjai nyolcadik alkalommal jöttek el főzni. Ács Piroska, a kórus tagja elmondta, hogy számukra fontos a társalgás és a barátkozás.

– Az összejövetelnek köszönhetően barátkozunk, kicsit ismerkedünk a többi csoporttal, és megszoktuk, hogy minden évben eljövünk főzni. Nagyon szeretjük – avatott be Ács Piroska.

A rendezvény nyitott volt, így a nagy érdeklődésre számítva a szervezők azokról sem feledkeztek meg, akik csak szurkolni jöttek el a csapatoknak, vagy csak egy kellemes esti kikapcsolódásra vágytak. Számukra az egyesület hölgy tagjai kürtőskalácsot és gulyást is főztek, hozzáférhető áron. Az esemény a hajnali órákig tartott, a jó hangulatot és a talpalávalót Palatinus Ervin muzslyai zenész biztosította.