2024. március 29., péntek

Életre kel a mese Adorjánon

Gyermektábor a régi focipályán

Hétfőn vette kezdetét Adorjánon a régi focipálya területén a népmesetábor, amely a Szőke Tisza Művelődési Egyesület és az Adorjáni Ifjúsági Szervezet együttműködésével valósul meg. A három napon át tartó napközis táborban az óvodás korú gyermekektől egészen a tizenöt évesekig bárki részt vehet. Ez idő alatt a gyermekek közelebbről is megismerkedhetnek a mesékkel és az ezekhez kapcsolódó kézműves-foglalkozásokkal, játékokkal. Bicskei Ibolya, a Szőke Tisza ME elnöke és a tábor szervezője elmondta, legfőbb céljuk, hogy a gyermekek minél több olvasott mesével találkozzanak, ne csak a televízióban látott rajzfilmekkel.

– Második alkalommal van ez a tábor. Három 8 fős csoportot alakítottunk ki, véletlenszerűen húzták ki a gyerekek színek alapján, hogy ki kivel kerül egy csapatba. A hétfői napot A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesével kezdtük, és ehhez kapcsolódóan kincsesládát készítettünk papírmaséból, agyagból pedig kincseket. A tábort szerda délután egy vetélkedővel zárjuk, ahol ezeket a kincseket csapatonként meg kell majd keresniük a gyerekeknek. Természetesen mindenki kisebb-nagyobb jutalomban részesül. Kedden A hétfejű sárkány mesével foglalkoztunk, amelyhez kapcsolódott kardozás és íjászbemutató is. Szerdán Az állatok nyelvén tudó juhász lesz a zárómese, és ezek mind valamilyen formában kötődnek a csapatversenyekhez is – tette hozzá a szervező.

A hangos gyermekkacajok, az ügyes kis kezek és a sürgő-forgó léptek árulkodtak arról, hogy kivétel nélkül minden gyermek élvezte a tábori pillanatokat.

Fejős Anna, 5 éves:

– Először vagyok ebben a táborban, és az én kedvencem a kézműveskedés. Tudod, annál az asztalnál kincseket készítenek a többiek. Az én kedvenc mesém a Bogyó és Babóca, amit anyáékkal odahaza is olvasni szoktunk.

Bicskei Jónás, 5 éves:

– Nekem az íjászkodás tetszett a legjobban a táborban, a kedvenc meséim pedig a magyar népmesék közül valók.

Bödő Bence, 7 éves:

– Máskor is voltam már ebben a táborban, az én kedvenc foglalkozásom a gyurmázás és az íjászkodás. Szoktam én is mesét olvasni, mert most beiratkoztam a könyvtárba, és el kell olvasni öt mesét, én minden mesét nagyon szeretek.

Fazekas Noémi, 10 éves:

– Első alkalommal vagyok a táborban, és nekem a kincsesládák elkészítése és a benne lévő pénzérmék elkészítése volt a kedvenc időtöltésem. A legkedvesebb mesém az, amit ma olvastunk a táborban, igaz, én csak akkor szoktam olvasni otthon, ha unatkozom.

A csapatjátékokon túl kültéri mozival is kedveskednek a szervezők a gyermekeknek és a szülőknek az utolsó napon, vagyis ma délután. A mesefilmet egy nagy vászonra kivetítve tekinthetik meg a régi focipályán. Kivétel nélkül minden gyermek megjegyezte, hogy jövőre is szívesen jönne a táborba, melyben minden bizonnyal sok színes program és feledhetetlen élmény vár majd rájuk. @sz= GR