2024. március 29., péntek

Egy hét előadó-művészet

Szép Szó tábor Kishegyesen – Sosem látott érdeklődés övezi az eseményt

A hétvégén a kishegyesi Kátai-tanyán megkezdődött a hagyományos Szép Szó tábor. A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete által szervezett tábor iránt ez alkalommal igen nagy érdeklődés mutatkozott, a szabad helyek nagyon gyorsan beteltek. Az egy héten át tartó tábort 34. alkalommal szervezték meg – mondta el lapunknak Hajvert Ákos, a VMVE elnöke.

– Hamarosan elérjük a 35 éves jubileumot, ami szép szám, de a szép számokról szólva elmondhatom, hogy az idén sokkal intenzívebb érdeklődés övezte a tábort, mint a korábbi években. A tábor felhívásának megjelenése után nagyjából két hét alatt beteltek a helyek, és le kellett állítanunk a jelentkezést, hiszen 71-en jelentkeztek. Időközben néhányan lemorzsolódtak, de így is közel 70-en vannak a résztvevők. Ezért arra kényszerültünk, hogy az eddigi 5 csoport helyett 6 csoportot nyissunk. Ha ennél nagyobb érdeklődés lenne a Szép Szó tábor iránt, akkor ez az egyhetes egyszeri tábor nem tudná visszaadni azt, amit képvisel, és két külön hétre kellene bontani. Viszont az, hogy ennyi gyerek akar itt lenni nyáron, és irodalommal, előadó-művészettel foglalkozni, óriási eredmény – számolt be Hajvert, majd arról is szólt, hogy az idén Vajdaság minden magyarlakta szegletéből érkeztek résztvevők a táborba. Emellett több magyarországi településről is érkeztek gyerekek, ami nagy öröm a szervezők számára.

A Szép Szó táborra jellemző, hogy rangos előadók foglalkoznak a résztvevőkkel. Az idén főleg színművészeket hívtak.

– A kisebbekkel Vörös Imelda, a Szabadkai Gyermekszínház színművésze foglalkozik, a kicsit nagyobbakkal pedig Krizsán Szilvia, az Újvidéki Színház színművésze. Az egyik kiskamaszcsoportot Povázsánszki Kőműves Noémi színművész vezeti, a másik kiskamaszcsoportot pedig Kalmár Zsuzsa, a Szabadkai Népszínház művésze. A nyolcadikat végzett gyerekekkel Rókus Zoltán, ugyancsak a Szabadkai Népszínház színművésze foglalkozik, a legidősebbekkel pedig Kovács Frigyes színművész. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ezek a művészek elfogadták a felkérésünket, és foglalkoznak a fiatalokkal. Ugyanakkor beszédtechnikai óráik is vannak a résztvevőknek, két szakemberünk van, akik ezzel foglalkoznak. Az egyikük Dudás Zita logopédus, a másik pedig Raffai Telečki Ágnes, az Újvidéki Művészeti Akadémia beszédtanára. Vannak egyéni vers- és prózamondó foglalkozások is, ami által a gyerekek felkészülhetnek egy-egy versenyre. Ebben segítségünkre van Barta Júlia nyugalmazott óvónő, versfelkészítő, Kormos Irén versmondó, Szatmári Melitta tanítónő, Nešić Máté, a Zentai Magyar Kamaraszínház színművésze, Sirmer Zoltán és Crnkovity Gabriella, az Újvidéki Színház színművészei, valamint Basity Gréta és Péter Lea versmondók – számolt be Hajvert, majd hozzáfűzte, hogy ezek mind olyan emberek, akik foglalkoznak pódiumművészettel, és akiktől rengeteget tanulhatnak a gyerekek.

Játékos foglalkozás a természetben (Lakatos János felvétele)

Játékos foglalkozás a természetben (Lakatos János felvétele)

Az idei Szép Szó tábort támogatja a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a kulturális és tájékoztatási minisztérium, a tartományi művelődési titkárság, a tartományi oktatási titkárság, Kishegyes község önkormányzata, a Gebi Kft., a PS Print & Design, a Forum Könyvkiadó Intézet, a Solymosy Könyvesház, a Smart Market, a Kátai-tanya, az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület, a Kurin Szikvízüzem, a Klab Kft., Sípos Tibor, Lódi Gáspár gazdasága és az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola.

Nyitókép: Hat csoportban folyik a munka az idén (Lakatos János felvétele)