2022. október 1., szombat

Nem az égiekre kell várni

Szenttamás környékén a legtöbb helyen silókombájnok takarítják majd be a kukoricát

Vajdaságban folytatódik az aszály, így a szárazság végső egyenlege a jelenlegitől valószínűleg rosszabb lesz. A szenttamási határban már csak elvétve látni zöldellő kukoricatáblát, a szója még zöld ugyan, de termés itt sem lesz, egyedül talán a napraforgó „tartja” magát valamennyire, de az már most biztos, hogy teli magtárakra sehol sem kell számítani.

Vladimir Rankov, a verbászi Mezőgazdasági Szakszolgálat agronómusa szerint a csapadék hiánya már tavaly ősszel érezhető volt, a tavasszal pedig megnehezítette a vetést.

– A szakszolgálat a Verbász‒Kúla‒Óbecse‒Szenttamás határ-ban mintegy 149 ezer hektár földterületet felügyel. A tartomány ezen részén nagyon kevés volt a téli „tartalék” nedvesség, márciustól errefelé pedig mindössze 130−140 mm csapadékot kaptunk négyzetméterenként, ami rendkívül kevés ahhoz, hogy a nálunk népszerű négy kultúra (kukorica, szója, napraforgó és cukorrépa) normálisan fejlődhessen. Annak ellenére, hogy bizonyos határrészek kaptak csapadékot, az már most biztos, hogy az elsődleges becslésektől, azaz harminc százaléktól nagyobb terméskieséssel kell számolni – mondta a szakember.

Rankov szerint sajnos még mindig nagyon kevés területen van lehetőség öntözésre, és az idén ez (újra) megmutatkozik, hiszen ahol folyamatosan locsoltak, ott átlagos, sőt, átlagon felüli hozamok várhatók.

– Igaz, a locsolás külön beruházással jár, de ez rövid időn belül megtérül, hiszen a termények árai is emelkednek – magyarázta Vladimir Rankov.
Kiemelte, a meteorológusok szerint néhány csapadékos nap áll előttünk, de az eső már most elkésett, és nem lesz különösebb hatással az idei hozamokra nézve, kivéve a kései fajta szóját és kukoricát, amiből viszont keveset vetettek a termelők. A többi, tehát a korai és a közepes érésű fajtáknál a csapadék hiánya miatt nem fejlődött ki a szem, így a legtöbben nem csőtörővel szedik le a tengerit, hanem szárastól ledarálják és silótakarmányként adnak túl rajta – ha lesz aki megveszi.

− Nagyon régóta mondjuk, de a legtöbb termelő sajnos csak az utóbbi években értette meg és jött rá, hogy nem az égiekre és az időjárás alakulására kell várni, hanem ahol csak lehetséges, hosszútávon kidolgozni és megoldani az öntözést, mert ez jelenti a biztosat. Úgy a termelőnek, mint a malom- és feldolgozóiparnak. A tartományi mezőgazdasági titkárság minden évben pályázatot hirdet az öntözőrendszerek vásárlására azoknak a fiatal termelőknek, akik a földművelést választják. A pályázati feltételek jók, a támogatottság pedig elérheti a 80 százalékot is. Élni kell az ilyen és hasonló lehetőségekkel, hiszen a terepet járva világosan látszik, hogy manapság (sajnos) hatalmas kockázattal jár az öntözés nélküli gazdálkodás – fogalmazott a szenttamási agronómus.