2022. szeptember 26., hétfő
SZABADKAI VÁROSI MÚZEUM

Mit látott a világ

A Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretében kéthetente más és más műtárgyat mutatunk be a múzeum különböző gyűjteményeiből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán lévő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Kezdeményezésünk lehetővé teszi, hogy Szabadka lakói megismerhessék a múzeumban őrzött kincseket, miközben intézményünk is bemutathatja gyűjteményeinek sokszínűségét olyan tárgyakon keresztül, melyek nincsenek kiállítva aktuális tárlatainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális hátteréről a mellettük lévő képernyőn juthatnak információhoz az érdeklődők.

Kirakatunkban most egy kötet tekinthető meg a világkiállításokról: Museum der modernen Kunstindustrie – Muster-Sammlung von hervorragenden Gegenständen der letzten Weltausstellungen von London und Paris : Ein Handbuch von Vorlagen für Industrielle aller Zweige (Leipzig, Berlin, Wien : Brockhaus, 1873)

A világkiállítások eredete az országos kiállítások francia hagyományaira nyúlik vissza, amelyek közül a legnagyobb az 1844-ben Párizsban rendezett Francia Ipari Kiállítás volt. Ezt követően az európai kontinensen számos hasonló országos kiállítást rendeztek, majd 1851-ben Londonban valósult meg az első valódi nemzetközi vásár. 

Az 1873-ban kiadott kötet az 1862-es londoni és az 1867-es párizsi világkiállítások tárgyait mutatja be az olvasóknak. A 379 oldalas katalógus a legújabb sablonokat is tartalmazza, amelyeket később az ötvösök, fa- és elefántcsont-faragók,  üveg-, porcelán- és edénygyártók, kárpitosok, asztalosok, bútorgyártók használnak majd fel.

(Sorozatszerkesztő Franciskovity Laura, az ismertető szerzője Hicsik Dóra)