2022. szeptember 26., hétfő

Dr. Perišić: Az emberek nem koronavírus miatt, hanem koronavírussal halnak meg

Zoran Perišić, a Niši Klinikai Központ igazgatója a Szerbiai Rádió és Televíziónak elmondta, a fertőzöttek száma azt jelzi, hogy a koronavírus új hullámának kellős közepén vagyunk. Hétfőn 352 új koronavírusos beteget regisztráltak Nišben, ami ebben a hullámban a legtöbb.

A kruševaci kórházban 176 olyan beteg van, akik nem a koronavírus miatt kerültek be, hanem a koronavírussal, jegyezte meg Perišić. Mióta a betegség belépett az életünkbe, most először fordul elő, hogy az emberek nem a koronavírus miatt betegszenek vagy halnak meg, hanem a kapcsolódó betegségek miatt – mutatott rá Perišić.

A covid-rendelők előtt hosszú idő után sorok várakoznak a tesztelésre, a fertőzöttek számának növekedése miatt egyes rendelők 24 órás ügyeletet vezettek be. Az eredmények szerint minden második megvizsgált beteg fertőzött.

– Mióta a betegség belépett az életünkbe, most először fordul elő, hogy az emberek nem a koronavírus miatt betegszenek vagy halnak meg, hanem a kapcsolódó betegségek miatt. Átlagosan ezek idősebb polgárok, 65 és 70 év felettiek, nem meglepő, hogy 85 és 90 év felettiek – fogalmazott Zoran Perišić.

Hozzátette, hogy a főbb megbetegedések a neurológiai, agyvérzés utáni, műtét utáni betegek, a szívelégtelenségben szenvedő személyek, illetve azok a páciensek, akik hosszú ideje szenvednek tüdőbetegségben.

– A beoltottak száma valamivel több mint 100, ez pedig egy ekkora városban elenyésző – mutatott rá Perišić.