2024. március 29., péntek

Átadták a nagybecskereki kerülőút egyik szakaszát

Tomislav Momirović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter Simo Salapura, Nagybecskerek polgármesterének társaságában tegnap megtekintette a várost övező körgyűrű utolsó előtti szakaszát, amivel gyakorlatilag megkezdődött a közlekedés ezen a szentmihályi úton levő körforgalom és a temesvári út közötti 3,7 kilométeres úton.

A beruházó a Szerbiai Utak Közvállalat, a beruházás értéke pedig 484,8 millió dinár. A szakasz legdrágább része a Bégán megépült híd, az egykori szőnyeggyár közelében. Ez volt egyébként három évtized után az első új híd a Bégán.

A beruházás keretében két körforgalom is épült, amivel megváltozott a közlekedési rend Nagybecskerek bejáratainál. Tomislav Momirović miniszter a körgyűrűk fontosságát emelte ki, amelyek révén elterelik a teherforgalmat a városokból, egyúttal előfeltételeket teremt az adott település gazdasági fejlődésének. Elmondta, hogy jövő év tavaszán elkezdődik a nagybecskereki körgyűrű ötödik, befejező szakaszának az építése. A négy kilométeres útszakasz befejezésével a teljes teherforgalmat elterelik a városból.

– A kormány célja, hogy Nagybecskerek jelentős ipari központtá váljon, nemcsak Vajdaság, hanem Szerbia szintjén is. Elvárásaink szerint megkétszereződik majd a gazdasági fejlődés a városban, amely az egész ország fejlődésének az egyik motorjává válik. Ezért fejezzük most be ezeket, a több éve húzódó beruházásokat, és ezért tervezzük az autóút megépítését is – mondta Tomislav Momirović.

Simo Salapura, Nagybecskerek polgármestere emlékeztetett, hogy a kerülőút építése már csaknem négy évtizede aktuális, hiszen az első szakasza még 1987-ben elkészült.

– Most itt vagyunk, 35 év után a 3,7 kilométeres szakaszánál, melyet Szerbia kormányának a segítségével sikerült ma megnyitni. Ehhez hozzájárult az Építésügyi Minisztérium, a Szerbiai Utak Közvállalat, de a polgárok türelme is, akiknek köszönhetően sikerült ezt a munkát elvégezni, mondta a polgármester. Hangsúlyozta, hogy az új útszakasz megnyitásával a teherforgalom nagy részét kiszorítják a városból. Elsősorban a Nagykikinda, Újvidék, Magyarcsernye, Óbecse és Temesvár irányából érkező nyerges vontatók kerülik majd el a várost.

– Ennek köszönhetően tehermentesült ez az útszakasz, kevesebb tehergépkocsi halad át a városon, kisebb lesz a légszennyezés, csökken a forgalom és nem károsodnak a városi utak. De a legfontosabb az, hogy elkészüljön az utolsó útszakasz. Információim szerint a tervdokumentáció elkészült, már csak azt kell megbeszélnünk, milyen ütemben és intenzitással indulhat a munkálatok utolsó szakasza, összeegyeztetve a bejelentett autóúttal a teljes körgyűrű befejezésére, mondta Salapura, s kifejezte a reményét, hogy a munkálatokat a következő két év alatt befejezik.

Az útszakasz szimbolikus megnyitása után Momirović miniszter munkatársaival munka jellegű megbeszélést tartott Nagybecskerek város elöljáróival, melynek a témája az utolsó útszakasz befejezése volt. A mintegy négy kilométeres szakaszon két körforgalom, a Nagybecskerek és Versec közti vasútvonalon pedig egy fölüljáró épül. A munkálatok értéke 600 millió dinár. Elkészült a tervdokumentáció és biztosítva van az építkezéshez szükséges telek is. Az utolsó szakasz befejezésével megteremtődnek a feltételek az épülő kínai Linglong gumigyár körül forgalom tehermentesítésére, ami sürgős megoldásokat igényel – olvasható Nagybecskerek város honlapján.

A 15 kilométeres nagybecskereki kerülőút 1991 óta épül.

Nyitókép: A nagybecskereki kerülőút 1991 óta épül. Van rá esély, hogy 2024-ben befejezik (Fotó: Beta)