2024. március 29., péntek

A gazdák elálltak az útblokádtól

A požarevaci Stig egyesület köré tömörülő mezőgazdasági termelők csütörtökre megbeszéltek egy tárgyalást Ana Brnabić kormányfővel, és az Újvidéken összegyűlt gazdák is elálltak az útzárlat ötletétől, de a kormányépület előtt maradtak, és úgy döntöttek, hogy itt töltik az estét. Az illetékesekkel való egyeztetések folyamatban vannak – közli az N1.
A Stig földműveseivel a nap folyamán a minisztérium közölte, hogy feloldották az étolaj exportjára vonatkozó kiviteli tilalmat, ami miatt várhatóan növekedni fog az ára.
A Moraván átívelő híd zárlatát feloldották Požarevacnál. Az innen érkező földművesek korábban azzal is fenyegettek, hogy lezárják az autópályát, a vajdaságiak pedig Újvidék városát is, ha 20 óráig nem születik döntés a napraforgó áráról.
Ma Szerbia-szerte tüntetéseket szerveznek a mezőgazdasági termelők. Követelték, hogy a napraforgó ára ne legyen alacsonyabb tonnánként 700 eurónál, az őszi munkálatok idején minden benzinkúton 170 dinár legyen az üzemanyag literenkénti ára, valamint engedélyezzék a napi háromszori tankolást, kétszer pedig a munkagépek tartályaiba is.