2024. április 25., csütörtök

Hetven év súlyos emlékei

A belgrádi koncentrációs táborból lett emlékközpont felújítása jövőre fejeződik be

A belgrádi Régi Vásártéri Emlékközpont keretében a Központi Torony felújító munkálatai várhatóan 2023-ra befejeződnek, ami után megkezdik az Olasz Pavilon munkálatait is, ami szintén ennek az épület komplexumnak a részét képezi, nyilatkozta Krinka Vidaković Perov, az Emlékközpont megbízott igazgatónője.

A Régi Vásárteret még a '30-as években építették, majd a II. világháború alatt koncentrációs táborként működött. Ez az objektum túlélte Belgrád bombázását 1941-ben és 1944-ben is. A Központi Torony, a Vásártér központi épülete volt a szörnyűségek jelképe. Mint arra Vidaković Petrov rámutatott, több mint 70 év után most az emlékek központi létesítményévé válik, az Olasz és Spasić Pavilonokat pedig múzeummá alakítják át.

Olivera Vučković, a Belgrád Műemlékvédelmi Intézet igazgatónője kiemelte, létesítményük a Régi Vásárteret még 1987-ben kulturális emlékként vezette be, ám a felújító munkálatokra az illetékesek érdektelenségének köszönhetően csak 35 évvel később került sor. Szavai szerint eredeti állapotába fogják azt visszaállítani, vagyis lebontják mindazokat az épületeket, amelyeket később építettek fel ezen a területen. A Központi Torony tornyát a felújítási munkálatok során eltávolítják majd, ugyanis nagyon rossz állapotban van. A tervek szerint egy azonos tornyot építenek a helyére, ahol panorámalift is lesz.