2024. március 28., csütörtök

A gazdák lezárták Újvidék központját

A tegnap óta Újvidéken tüntető mezőgazdasági termelők ma reggel 8 órától megkezdték a tartományi székváros központjának lezárását. Azt követelték, hogy az illetékesek 9 óráig foglalják írásba tegnap tett ígéreteiket. Időközben megérkezett a mezőgazdasági minisztárium válasza, amellyel azonban a gazdák elégedetlenek. Mint mondták, a követeléseik világosak, a tárca viszont érdemben nem reagált rájuk, ezért várható, hogy folytatják a tiltakozásukat - közli a 021 hírportál. 

A rendőrség a város több pontján átirányította a forgalmat. 

A gazdák a többi között azt követelik, hogy a napraforgó felvásárlási ára tonnánként ne legyen alacsonyabb 700 eurónál, az őszi munkálatokhoz szükséges üzemanyag ára pedig ne haladja meg a 170 dinárt literenként.

Kérik, továbbá, hogy ezt az árat minden töltőállomás tartsa tiszteletben az országban, és naponta legkevesebb három töltést biztosítsanak kártyára és ebből kettőt a munkagépek tartályába. A tavaszi vetéshez pedig a térítményes áron beszerezhető üzemanyag biztosítását kérik annak érdekében, hogy a fogyasztás ellenőrizhető legyen. Emellett követelik az üzemanyagra felszámolt jövedéki adó alóli felszabadítást is.