2024. március 29., péntek

Kerülőúton a báni palotáig

Újvidéken a tartományi kormány épülete előtt tiltakozó gazdákat többek között arról kérdeztük, hogy miért elégedetlenek, melyik településről jöttek, és hogyan jutottak el Újvidékre.

Janko Krčanin Kiszácsról érkezett. Elmondása szerint 1986 óta foglalkozik mezőgazdasággal.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

– A rendőrök leállítottak bennünket egy kicsit, bírságot írtak ki, de végül sikerült idejutnunk. Építik a vasutakat, az autópályákat, ami rendben is van, a mezőgazdasággal azonban nem törődnek. Elsősorban öntözőberendezéseket kellene építeni. A szárazság évről évre kifejezetebb lesz, nem lesz mit ennünk. Közösen valamilyen megoldást kell találnunk. Segíteni kell a gazdákat. Miért vezettek be exporttilalmat a búzára? Ha én külföldön szeretném eladni, miért akadályoznak meg ebben? Ezenkívül tiltsák meg a zöldség- és gyümölcsfélék behozatalát. Hogyan adjuk el a termékeinket, ha alacsony áron hozzák be ezeket. Miért fizettek csupán 35 dinárt a búza kilójáért, fizessenek legalább 50 dinárt. A földműveseket mindig kijátsszák – méltatlankodott Krčanin.

Slavko Ilić Kátyról érkezett.

– Megpróbáltak leállítani, de sikerült átjutnom a blokádon. A tüntetés szervezője azt mondta, hogy zárjuk le Újvidéket. Mindent megígértek nekünk, rendőrségi kíséretet, utána meg akadályoznak bennünket. Itt maradunk, ha kell reggelig is, hogy beszélhessünk a mezőgazdasági miniszterrel. Ha el is jön, tudom, hogy nem teljesíti a követeléseinket – mondta Ilić.

A szintén kátyi Stevan Tupić elmondta, kerülőúton érkezett Újvidékre.

– Ahogy látom, körülbelül tízen érkeztünk Kátyról. Azért jöttünk, hogy kifejezzük elégedetlenségünket. Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter 6 év alatt nem tett semmit, hogy a termelőknek jobb legyen. A mezőgazdaság nagyon el van hanyagolva, ezen változtatni kell – fejtette ki Stevan Tupić.