2024. március 28., csütörtök

Nem hisznek a puszta szóban

Országszerte tiltakoznak a termelők – A minisztertől azt követelik, írásban is erősítse meg ígéreteit

A tiltakozást addig nem függesztik fel a szerbiai termelők, míg az államvezetés írásba nem foglalja azokat az ígéreteket, amelyeket a tegnapi újvidéki tüntetésen Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter szóban megfogalmazott – szögezték le tegnap késő délután azok a vajdasági termelők, akik a tartományi kormány épületénél adtak hangot elégedetlenségüknek.

Mint ismeretes, a mezőgazdászok egy ideje már figyelmeztetik az illetékeseket arra, hogy a jelenlegi feltételekkel nem tudják fenntartani a gazdaságaikat, és így a termelés megszakítására kényszerülnek. Az év elején az orosz–ukrán konfliktust követő drágulások ellen emeltek szót: a műtrágya és az üzemanyag árának emelkedése éppúgy sújtotta őket, mint az alacsony felvásárlási árak, de az elavult támogatási rendszer ellen is tüntettek már az idén a termelők. Jelenleg azt követelik, hogy a napraforgó felvásárlási ára tonnánként ne legyen alacsonyabb 700 eurónál, az őszi munkálatokhoz szükséges üzemanyag ára pedig ne haladja meg a 170 dinárt literenként.

Kérik, továbbá, hogy ezt az árat minden töltőállomás tartsa tiszteletben az országban, és naponta legkevesebb három töltést biztosítsanak kártyára és ebből kettőt a munkagépek tartályába. A tavaszi vetéshez pedig a térítményes áron beszerezhető üzemanyag biztosítását kérik annak érdekében, hogy a fogyasztás ellenőrizhető legyen. Emellett követelik az üzemanyagra felszámolt jövedéki adó alóli felszabadítást is.

Az újvidéki tüntetésre érkező miniszter többek között megígérte a termelőknek, hogy az elkövetkező 48 órában Ana Brnabić kormányfővel is tárgyalhatnak az őszi vetés feltételeiről és az árakról. A következő 60 órában pedig az államvezetés határozatot hoz az üzemanyag beszerzésének könnyítéséről is – ígérte Nedimović. A miniszter kitért a szárazság okozta károkra is, amelyek kezelésére a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHMZ) felméréseit követően fogalmaz meg intézkedéseket az állam. Az alacsony felvásárlási árakra vonatkozóan pedig elmondta, hogy azok a környező országokban is hasonlóan alakultak, és nem a szerb kormány kiviteli tilalmának eredményei.

A termelőket nem nyugtatták meg a miniszter válaszai, és írásban kérték az ígéretek megfogalmazását. Továbbra is konkrét megoldásokat várnak a problémákra – hangsúlyozták a képviselőik, akik délelőtt még csak figyelmeztető felvonulásra indultak meg otthonaikból.

KATASZTROFÁLIS HELYZET, MEGALÁZÓ BÁNÁSMÓD

A szerbiai termelők ugyanis „a mezőgazdaságban uralkodó katasztrofális és megalázó helyzet miatt” szerveztek tegnap felvonulásokat az ország több településén. A tervek szerint Újvidék mellett többek között Szabadkán, Nagykikindán, Zomborban, Ópázován, Šabacon (Szabácson) és Požarevacon is délben gyűltek volna össze.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Újvidéken a tervezett időben csupán egy traktornak sikerült elérnie a báni palotához: a 021.rs tudósítása szerint azonban a város különböző pontjain rendőrök tartóztatták fel a központba tartó traktorsorokat. Információik szerint a kiszácsi termelők mintegy 60 traktorral és néhány autóbusszal indultak meg a tartományi székváros felé: a menetet előbb csak kísérték a rendőrautók, majd fel is tartóztatták.

A hatósági beavatkozás ellenére a kora délutáni órákra már kígyózott a traktorsor a Mihajlo Pupin sugárúton. A tartományi kormány épülete előtt várakozó Đorđe Grujić termelő szerint a Római sáncoknál feltartóztatták a temerini termelőket is, de a tiszakálmánfalvi és a kátyi traktorosoknak sem sikerült elérniük Újvidéket. A közösségi oldalak szerint a szenttamási, a palánkai és a zsablyai termelők csoportosulásai is útra keltek.

– Megalázó az, ahogyan bánnak velünk. Békés felvonulást terveztünk azért, mert az államvezetéstől írásos formában nem kaptunk választ a kéréseinkre. Tüntetni ma nem fogunk, csak békésen elbeszélgetünk, amennyiben a miniszter vagy az államfő hajlandó kijönni, és meghallgatni bennünket. Ha egyáltalán érdekük, hogy a termelők Szerbiában maradjanak és etessék az országot – mondta Grujić.

A tartományi kormány előtt összesereglett termelők hangsúlyozták, hogy traktorjaikkal mindaddig elzárják a sugárút egy részét, míg a rendőrök gátolják a sorstársaik érkezését. A szervezők ugyanis már korábban bejelentették, hogy a tiltakozás résztvevői kizárólag azokon az utakon érkeznek meg a városokba, amelyeken megengedett a traktorok és munkagépek közlekedése. Ezért a békésen vonuló menetek feltartóztatását, rendőri vagy más biztonsági szolgálatok beavatkozását az alkotmányos jogok megsértésének tekintik.

A FELVONULÁSTÓL AZ ÚTLEZÁRÁSIG

A szerbiai mezőgazdászok megmaradását kezdeményező csoportosulás ugyanis korábban már minden szükséges intézkedést megtett annak érdekében, hogy az augusztus 9-ére bejelentett békés felvonulás megvalósulhasson – mondták a szervezők. Kiemelték, hogy a tömörülés 3400 tagja nevében Radoslav Adamović, az egyesület elnöke az érvényben levő rendelkezésekkel összhangban augusztus 4-én átadta a tiltakozásra vonatkozó kérelmet a Belügyminisztériumnak. Ezt az Agrosmart mezőgazdasági portál is közölte.

A tiltakozást szervező tömörülés mellett a Stig egyesület tagjai is bejelentették a traktoros felvonulást. A tervek szerint Ópázováról és Inđijáról Batajnicára igyekeztek, és 250 traktorral útblokádot állítottak fel a Morava-hídon. Az egyesület elnöke, Nedeljko Savić szerint ezzel csak rámutattak arra, ami a következő napokban történhet, ha az államvezetés továbbra sem hajlandó meghallgatni a szerbiai termelőket – mondta a FoNet hírportálnak.