2024. március 28., csütörtök

Mihajlović: 280-340 dinárral lesz magasabb a villanyszámla

A Szerbiai Villanygazdaság javaslatot nyújtott be az Energia Ügynökségnek az elektromos áram árának 6,5 százalékos emelésére – mondta a Prva Televíziónak Zorana Mihajlović bányászati és energiaügyi miniszter, aki arra számít, hogy az eljárás hamarosan lezárul, és a döntést a hónap végéig meghozzák, írja az N1.

– Ha megnézzük egy átlagos háztartás mostani és az áremelés utáni áramszámláját, a különbség 280-340 dinár lesz majd – közölte Mihajlović.

Hozzátette, fontos, hogy ez az áremelkedés megtörténjen, mert minden megdrágult, ami az áramot termeli, és szerinte jövőre „sokkal komolyabban” kell ezen gondolkodni.

A téli felkészülés kapcsán Mihajlović rámutatott, hogy „viszonylag mindent előkészítettek”, de ez nem jelenti azt, hogy nem történhet valamilyen probléma, például az, hogy leáll a gázszállítás annak ellenére, hogy kifizették.

Elmondta, hogy a gázt, valamint az áram 4-15 százalékát naponta importálja az ország, és ez továbbra is így lesz, de minderre nem lenne lehetőség, ha nem különítenének el pénzeszközt a költségvetésből.

– Tehát az állam mindent megtett és meg fog tenni – ígérte Mihajlović, de azt is megjegyezte, hogy a válság elmúltával az állami cégeknek hatékonyabbnak kell lenniük.