2024. április 19., péntek

Újra lesz lóverseny Adán

Megújult a Halász József Lovasklub

Az év elején újraalakult az adai Halász József Lovasklub. Az elnöki széket Cvitko Enikő vette át, aki régóta foglalkozik lovakkal és azok versenyeztetésével. A klubot 1977-ben alapították Adán, és azóta működött kisebb-nagyobb megszakításokkal. Bognár Nándor, a klub tiszteletbeli tagja elmondta, hogy az elmúlt három évben nem üzemeltek, sajnos nem tudták a lóversenyt megszervezni, és ehhez nagyban hozzájárult a Covid-világjárvány is, valamint változások mentek végbe a klub vezetőségében.
Az elnök hozzátette, hogy Adán tradíciónak számít a lóverseny, egészen a 80-as évek óta minden augusztusban megszervezték.
– Szeretnénk ezt a hagyomány továbbvinni a jövő generációjának, ezért újraalapítottuk a klubot. Kár lenne egy A kategóriás pályát hagyni elveszni, amikor csak öt darab van belőle az országban. A régi Jugoszláviában a legkiemelkedőbb versenypályák között tartották számon az adait. Sajnos rossz állapotban van a miénk, nagyjából tíz éve semmit sem fejlesztettek rajta. Elkezdtük felújítani, a vaskorlátot kicseréltük műanyagra, mivel az európai törvények szerint vasból már nem lehet. A lelátóval is sok munka lesz, hat-hét éve volt egy tűzeset, amely során a lelátó faszerkezete teljesen leégett. A maradékot lebontottuk, és majd szeretnénk újat építeni helyette, amit még az idén elkezdünk. A pályát kővel kell feltölteni, mert már jól kikopott. Sok munka vár ránk, de nagyon szeretnénk visszahozni a régi fényét – mondta az elnök.
Bognár Nándor elmondta azt is, hogy a pálya jelenleg magánkézben van, és a tulajdonos nem szeretne tőle megválni. Kiemelte, hogy az önkormányzat is próbálta többszörös áron megvásárolni, de nem sikerült üzletet kötni.
– Az elnökünk négyéves szerződést kötött a tulajdonossal, ennek köszönhetően tudjuk tovább folytatni a munkát. A felújításokat szponzori pénzekből valósítjuk meg, valamint a régi vaskorlátot eladtuk, és azt az összeget is visszaforgatjuk a klubba. Az önkormányzat és a VMSZ is támogat bennünket, a verseny díjait és a serlegeket abból finanszírozzuk – mondta.
Az elnök hozzátette, hogy jelenleg 25 aktív tagjuk van, viszont ezek közül az emberek közül kevesen tudnak eljönni Adára segíteni, amikor munkaakció van. Elmondták, hogy minden tagnak vannak lovai, kinek több, kinek kevesebb.
– Mindent beleadtunk fizikailag és lelkileg is, hogy újra létrehozhassuk a klubot és a versenyt. Volt, amikor hárman mentünk ki a pályára, és egész nap kint dolgoztunk. Szeretnénk egy színvonalas versennyel visszatérni a lovassport világába, erre koncentrálunk most. Jövőre még egy tavaszi országos derbivel bővítjük a versenyek számát. Igazság szerint azért is vállaltam el az elnöki pozíciót, mert szeretném ezt továbbvinni. Sajnálnám, ha elveszne az eddigi évek munkája. Rengeteg papírmunkával jár, amikor átvettem a vezetői pozíciót, akkor két hónapig csak azzal foglalkoztam – mondta Cvitko Enikő.
A klub elnöke kiemelte, hogy a lóversenyt augusztus 21-én, vasárnap tartják. Összesen nyolc kategóriában mérik össze gyorsaságukat a versenyzők, valamint egy póniversennyel is kiegészítették a programot.
– Nagyjából száz résztvevőre számítunk a futamok során, és az említett nyolc kategóriából három emlékverseny lesz. Mirko Vrgov, Joó Róbert és id. Bognár Nándor nevét viselik ezek az emlékversenyek, amelyek kiemelt szerepet töltenek be az eseményen. A nemzetközi Mirko Vrgov-futamon 80 ezer dinár az összdíjazás, a többin pedig 60 ezer. Különböző ajándékok, serlegek, takarók és koszorúk is várják a díjazottakat. Szeretnénk, ha látványosak lennének a futamok, ennek érdekében mindent elkövetünk. Jelentkezni egészen augusztus 15-ig lehet. A szervezés az utolsó fázisban van, állatorvost, mentőt, ételt és italt felszolgálókat kell még a helyszínre rendezni. Nagyon fontos a biztonságra is odafigyelni, hiszen rengeteg ember családostul látogat ki a derbire. Hosszú távra tervezünk, és ez a városnak is jó turisztikai szempontból, sok érdeklődő érkezik ilyenkor Adára – mondta Cvitko Enikő.
A szervezők hozzátették, hogy a versenyre mindenkit sok szeretettel várnak.