2024. március 29., péntek

Németország: gázolt a müncheni gyors

Remekül kezdte a Bundesligát a címvédő Bayern München, a bajorok ugyanis péntek este a Frankfurtra mértek megsemmisítő vereséget. A gólgyártást egy szabadrúgásból Joshua Kimmich kezdte el. Néhány perccel később Kimmich szöglete után az ide-oda pattogó labdát Benjamin Pavard vágta a vendégek kapujába. Ezt követően a rekordbajnok a szünetig gyakorlatilag kivégezte ellenfelét, ugyanis Sadio Mané, Jamal Musiala és Serge Gnabry is feliratkozott az eredményjelző táblára. A második félidő elején a hazaiak kicsit bealudtak, amit főleg Manuel Neuer hálóőrről lehetett elmondani. A válogatott kapus összeügyetlenkedett a frankfurtiaknak egy helyzetet, amit Kolo Muani köszönt szépen, és megszerezte a vendégek becsületgólját. A zárszó mégis a münchenieké volt, a hajrában Musiala másodszor is eredményes tudott lenni.

Jól kezdte az idényt Sallai Roland csapata, a Freiburg, amely az Augsburg vendégeként aratott nagyarányú győzelmet. Az első félidőben nem született találat, ám a folytatásban kinyílt a freiburgi gólzsák, Michael Gregoritsch fejjel szerzett vezetést, majd Vincenzo Grifo duplázta meg csapata előnyét. A találkozó utolsó harmadában Matthias Ginter és Doan Ricu is bevették a vendéglátó kapuját. Ha nem is ilyen könnyen, de nyerni tudott a Borussia Dortmund is. A Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal felálló Leipzig, bár a találkozó nagy részében fölényben játszott, csak egy pontot szerzett a Stuttgart otthonában. Szoboszlai Dominik csereként szállt be a játékba a második félidő közepén.

Az 1. forduló: Frankfurt–Bayern München 1:6, Augsburg–Freiburg 0:4, Borussia (M)–Hoffenheim 3:1, Union Berlin–Hertha 3:1, Bochum–Mainz 1:2, Wolfsburg–Werder 2:2, Borussia (D)–Leverkusen 1:0, Stuttgart–Leipzig 1:1. A Köln–Schalke találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (augusztus 12-én, 13-án és 14-én): Freiburg–Borussia (D), Hertha–Frankfurt, Hoffenheim–Bochum, Leverkusen–Augsburg, Leipzig–Köln, Werder–Stuttgart, Schalke–Borussia (M), Mainz–Union Berlin, Bayern München–Wolfsburg.

Anglia: gondban a vörös csapatok!

Nem kezdte jól az új idényt a Liverpool. A Vörösök a Fulham vendégeként léptek pályára, és az első félidőben csupán egy kapufáig jutottak el. Nem úgy a hazaiak, akik Aleksandar Mitrovićnak köszönhetően megszerezték a vezetést. A szüntet követően a vendégek nagyobb sebességi fokozatra kapcsoltak, és egy kapu előtti kavarodásból a csereként beállt Darwin Núñez kiegyenlített. A bekapott gól nem roppantotta össze a Fulhamet, sőt, Virgil van Dijk hibájából büntetőhöz is jutott, amelyet Mitrović magabiztosan értékesített. A Liverpool ismét futhatott a pénze után, a hajrában a Vörösök rohamainak meglett az eredménye, Núñez átadását Mohamaed Szalah váltotta gólra, így pontot mentett csapatának.

Mitrović két gól lőtt a Liverpoolnak (Fotó: Beta/AP)

Mitrović két gól lőtt a Liverpoolnak (Fotó: Beta/AP)

A nyitótalálkozón az Arsenal a Crystal Palace otthonából tudta elhozni a három pontot. Egy szögletet követően Gabriel Martinelli szerzett vezetést az Ágyúsoknak. Ezt követően a találkozó sokáig nyílt maradt, csak a hajrában dőlt el, amikor a hazai Marc Guéhi öngólt vétett.

A Chelsea a csapat korábbi legendája, Frank Lampard által irányított Everton otthonában lépett pályára. Az első félidőben a Kékek játszottak mezőnyfölényben, és Jorginho büntetőjével előnybe is kerültek. A második félidő kiegyenlített játékot hozott, újabb találat nem született, így a londoniak minimális győzelmével ért véget a találkozó.

A Tottenham a Southamptont fogadta. Habár a fővárosi csapat a találkozó elején hátrányba került, végül fordítani tudott, és magabiztos győzelmet aratott. A forduló legnagyobb meglepetését a Brighton okozta, amely az Old Traffordban győzte le a Manchester Unitedet. A vendégek a szünetre már kétgólos előnyre tettek szert. A Vörös Ördögök kilátástalan játékába csak a csereként beállt Cristiano Ronaldo hozott színt, ám a pontmentéshez ő is kevés volt.

Az 1. forduló: Crystal Palace–Arsenal 0:2, Fulham–Liverpool 2:2, Bournemouth–Aston Villa 2:0, Leeds–Wolves 2:1, Newcastle–Nottingham 2:0, Tottenham–Southampton 4:1, Everton–Chelsea 0:1, Leicester–Brentford 2:2, Manchester United–Brighton 1:2. A West Ham–Manchester City találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (augusztus 13-án, 14-én és 15-én): Aston Villa–Everton, Arsenal–Leicester, Brighton–Newcastle, Manchester City–Bournemouth, Southampton–Leeds, Wolves–Fulham, Brentford–Manchester United, Nottingham–West Ham, Chelsea–Tottenham, Liverpool–Crystal Palace.