2022. szeptember 26., hétfő
KOSÁRLABDA – U18-AS FIÚ-EB

Nagy botlás után bronzérem

Normál esetben évente megrendezik, az elmúlt két évben viszont kényszerűségből elmaradt a 18 év alatti fiúk kosárlabda-Európa-bajnoksága, amelyre most a törökországi İzmirben végre összegyűlhetett a 16 csapat, köztük a korosztályos bajnoki címet 2017-ben és 2018-ban is bezsebelő Szerbiával. A szerbek a csupán a nyolcaddöntős párosításokról döntő csoportkör során hibátlan teljesítménnyel zártak Szlovénia, Görögország és Csehország kényelmes legyőzésével, majd a kieséses szakaszban előbb Montenegrót 80:56-ra, majd Izraelt 68:62-re múlták felül.

Szerb öröm, szlovén összezuhanás a bronzmeccs végén (Fotó: FIBA)
Szerb öröm, szlovén összezuhanás a bronzmeccs végén (Fotó: FIBA)

A spanyolok elleni elődöntőben aztán csúnyán elakadt a Vladimir Đokić vezette csapat lendülete: a mérkőzés félidejéig összesen 13 pontot szereztek, innen aztán 60:38-as vereség lett a vége. A vasárnap esti bronzmeccsen aztán ismét a szlovénok jöttek, akiket már összeszedettebb játékkal sikerült szűken legyőzni a harmadik helyért Đorđe Ćurčić és Lazar Đoković vezényletével. A döntőben a spanyolok a házigazda törökökön is túljutottak, így megvédték a címüket.

Eredmények, elődöntő: Törökország–Szlovénia 79:64, Spanyolország–Szerbia 60:38. A 3. helyért: Szerbia–Szlovénia 70:67. Döntő: Spanyolország–Törökország 68:61.