2024. április 20., szombat
MOTOGP

Közúti balesetből a dobogó tetejére

Öthetes nyári szünetéről tért vissza a MotoGP a Brit Nagydíjon, de a pihenő alatt is bőven szolgáltatott beszédtémát az az eset, ami Francesco Bagnaiával történt. A Ducati gyári versenyzője az asseni győzelmét követően Ibizán ünnepelt és kapcsolódott ki, mígnem egyik hajnalban egy árokba fordulva találták meg az általa vezetett Citroën személyautót. A balesetben az olaszon kívül senki más nem volt érintett, és ő sem sérült meg, ám vérében a Spanyolországban megengedettnél háromszor több alkoholt találtak, így bírósági ügy is vár rá, és a nyilvános bocsánatkérést sem úszta meg.

Bagnaiának még a silverstone-i hétvégén is azt kellett bizonygatnia, hogy semmilyen hatással nem voltak rá és karrierjére a történtek, de a leghatározottabb választ vasárnap adta a verseny küzdelmes megnyerésével. A pole-t Johann Zarco szerezte meg a Pramac Ducatival, a franciának azonban a nyolcadik rajtelsőségét sem sikerült a hőn áhított első győzelemre váltania: bár meglógott az élen, a negyedik körben elesett, majd nem sokkal később a bokszba parkolt. A „megüresedett” első helyre ekkor Álex Rins csapott le, aki az év végén kivonuló Suzuki idei első sikeréért hajtott, ám hamarosan a két gyári Ducati, Bagnaia és Jack Miller áldozatává vált. A hajrában Maverick Viñales jött látványosan lendületbe, de csak Millert tudta megelőzni, Bagnaia így idei negyedik sikerével tudott tovább faragni a négy kiesése által okozott ponthátrányán. A tabella első két helyezettje csak a 8–9. helyen futott be: Fabio Quartararónak le kellett töltenie egy hosszú körös büntetést egy még Assenben elkövetett vétségért, Aleix Espargarót pedig a negyedik szabadedzésen elszenvedett hatalmas bukásának fájdalmai kínozták. A spanyol a hatodik helyre kvalifikálta magát, csupán fél órával azután, hogy hordágyon vitték a pályakórházba, vasárnap pedig a fokozódó lábfájdalmai ellenére is odaállt a rajthoz.

A hétvége híre, hogy bejelentette végleges visszavonulását Andrea Dovizioso. Az olasz a ducatis sikerévek után egyszer már kikerült a körforgásból, tavaly azonban az RNF Yamahával esélyt kapott a visszatérésre. Régi formáját viszont már nem nyerte vissza, rendre a mezőny hátulján köröz, és már a szezon végét sem várja meg: két forduló múlva a hazai, misanói hétvége lesz a búcsúversenye.

A Brit Nagydíj végeredménye: 1. Francesco Bagnaia (olasz, Ducati) 40:10,260, 2. Maverick Viñales (spanyol, Aprilia) +0,4 másodperc hátrány, 3. Jack Miller (ausztrál, Ducati) +0,6, 4. Enea Bastianini (olasz, Gresini Ducati) +1,6, 5. Jorge Martín (spanyol, Pramac Ducati) +1,7 stb. A Moto3 győztese: Dennis Foggia. A Moto2 győztese: Augusto Fernández.

A világbajnokság állása: 1. Quartararo 180 pont, 2. A. Espargaró 158, 3. Bagnaia 131, 4. Bastianini 118, 5. Zarco 114 stb.

WRC

Otthon győzték le a finneket

Bár nem messzire, Észtországba került a rali-világbajnokság finnországi fordulójának győzelme, mégis figyelemreméltó, hogy éppen hazai pályán győzték le az idén domináns Kalle Rovanperät és a Toyota szintén finn központból működő csapatát. Ott Tänak már a második szakaszon az élre állt, és Rovanperä nyomásának ellenállva végül megszerezte önmaga és a Hyundai idei második győzelmét. A 21 éves hazai sztárnak persze a második hely miatt sem lehetnek álmatlan éjszakái, hiszen már csak a matekon múlik, hogy a következő versenyek melyikén válik behozhatatlanná a pontelőnye.

A harmadik helyet egy másik finn toyotás, Esapekka Lappi szerezte meg, méghozzá kalandos verseny végén: szombaton egy kő törte be a szélvédőjét, vasárnap pedig az utolsó előtti szakaszon borult hatalmasat, és végül alaposan leharcolt autóval ért el a célig. Ehhez némi találékonyságra is szüksége volt, hiszen az elfolyt hűtővizet egy tó mellett megállva, annak vizével pótolta.

A Finn Rali végeredménye: 1. Ott Tänak (észt, Hyundai) 2:24:04,6, 2. Kalle Rovanperä (finn, Toyota) +6,8 másodperc hátrány, 3. Esapekka Lappi (finn, Toyota) +1:20,7, 4. Elfyn Evans (brit, Toyota) +1:37,6, 5. Thierry Neuville (belga, Hyundai) +2,18,0 stb.

A világbajnokság állása: 1. Rovanperä 198 pont, 2. Tänak 104, 3. Neuville 103, 4. Evans 94, 5. Katsuta 81 stb.

WTCR

Zengő-siker a foghíjas mezőnyben

Tovább tetőződtek a túraautó-világkupa bajai, hiszen a Lynk & Co autóit működtető Cyan Racing bejelentette, hogy az elmúlt versenyek gumiproblémái miatt mind az öt autójával visszalép a szezon hátralévő részétől, így kiszállt Yvan Muller és a címvédő Yann Ehrlacher is. A nemzetközi körforgásban kevésbé ismert, szűk elzászi versenypályán így csupán tizenkét autós mezőny gyűlt össze, amelynek negyedét magyar versenyzők tették ki. Kitűnniük ezzel együtt sem sikerült, Tassi Attila és Nagy Dániel 11. és 12. helyen zárták az időmérőt, így a második futamból sem profitáltak, ahol megfordítják a rajtrács első tíz helyét. Michelisz Norbertet továbbra is elkerüli a dobogó, hiszen mindkét versenyt a negyedik helyen zárta, miközben az elsőt az Audival Nathanael Berthon nyerte meg, a másodikat pedig a Zengő Cuprájával Rob Huff, miután a rajtnál átugrotta a marokkói Medi Bennanit.

A pontversenyben a kínai autók kiszállása után Mikel Azconát Néstor Girolami és Huff üldözi a pontversenyben – de nem tudni, hogy meddig, hiszen az a furcsa helyzet állt elő, hogy a távol-keleti fordulók korábbi törlése miatt pillanatnyilag nincs több verseny a naptárban. A bajnokság vezetői állítják, hogy a szezon folytatódni fog, és várhatóan a héten döntenek arról, hogy milyen helyszíneken.

A bajnokság állása: 1. Azcona 241 pont, 2. Girolami 206, 3. Huff 187, 4. Magnus 165, 5. Berthon 160, … 8. Michelisz 127, … 13. Tassi 68, … 18. Nagy 37 stb.