2024. március 28., csütörtök
VÍZILABDA – U18-AS LEÁNYIFJÚÁGI VB, BELGRÁD

A magyarok vasárnap este a döntőért játszottak

Tekintettel arra, hogy Ausztrália alaposan megszenvedett a negyeddöntőbe jutásért, a magyarok azt gondolhatták, sétamenet lesz a legjobb nyolc között az aussie-kal, ezért Benczur Márton szövetségi edző igyekezett mindenkit óva inteni a rivális lebecsülésétől, csapata kemény, kiélezett meccsre lett felkészítve. Szükség is volt erre! Ausztrália ugyanis végig ott lihegett a magyar lányok nyakán, s még a negyedik negyed elején (11:9) sem lehetett mérget venni az elődöntőre. De Fekete Flóra találatával már fel lehetett lélegezni.

A Belgrádban zajló U18-as leányifjúsági vb addigi legfontosabb mérkőzése az USA–Spanyolország negyeddöntő volt, amelyben az amerikai lányok tulajdonképpen az első negyedben már elintézték a címvédő spanyolokat. A megilletődött ibériaiak a harmadik negyedben már 9:3-ra veszítettek.

A 16. helyért: Dél-Afrika–Törökország 12:9. A 13. helyért: Szerbia–Japán 19:16. A 9–12. helyért: Horvátország–Üzbegisztán 22:5, Kanada–Kazahsztán 14:7. A 11. helyért: Kazahsztán–Üzbegisztán 12:7. A 9. helyért: Horvátország–Kanada 15:13. Negyeddöntő: Magyarország–Ausztrália 13:10, Görögország–Új Zéland 23:9, Olaszország–Hollandia 16:14, USA–Spanyolország 13:9. Az 5–8. helyért: Új-Zéland–Ausztrália 9:8, Spanyolország–Hollandia 9:8. A Magyarország–Görögország és az USA–Olaszország elődöntőt lapzárta után játszották.

Biztató szereplés

Magyarország női válogatottja a második helyen fejezte be a szuperrangos Szardínia-kupát az olaszországi Sassariban, miután a hétvégén egy győzelmet aratott, továbbá egy döntetlent játszott, és egyszer kikapott. Pénteken az olimpiai ezüstérmes spanyolok alaposan rájuk vertek, a meccs akkor dőlt el, amikor az ibériaiak 8:4-re elléptek. „A hibáinkat kíméletlenül kihasználták a spanyolok…” – értékelt Bíró Attila szövetségi kapitány, aki szombaton már sokkal boldogabb volt, mert csapata kiütéses sikerrel zárt a házigazda olaszok ellen. Ezen a meccsen a dunaújvárosi Garda Krisztina volt a legjobb öt góllal. Vasárnapra aztán elfogyott egy kicsit a szusz, a hollandok háromgólos előnnyel zárták az első két negyedet, ám a folytatásban már a magyarok akarata érvényesült, a tornán bemutatkozó Peresztegi-Nagy Kinga három gólig jutott, a végén az egyenlítő találatot pedig Gurisatti Gréta dobta. „Nagyon sokat léptünk előre az Európa-bajnoki felkészülésben. Sokkal több pozitív jelet láttam ezen a tornán, mint negatívat, ezt az eredmények is alátámasztják. Van, akinek még fejlődnie kell, bár sok idő kétségtelenül már nincs erre. Összességében azt kell mondjam, nem néz ki rosszul a történet” – összegzett a kapitány.

A 3. forduló: Spanyolország–Magyarország 11:6, Hollandia–Görögország 12:10, Olaszország–Izrael 20:9. A 4. forduló: Magyarország–Olaszország 15:6, Hollandia–Izrael 22:13, Spanyolország–Görögország 12:11. Az 5. forduló: Magyarország–Hollandia 10:10, Görögország–Izrael 15:8, Spanyolország–Olaszország 11:9.

A végső sorrend: Spanyolország 15, Magyarország és Hollandia 10, Görögország és Olaszország 4, Izrael 0 pont.