2024. április 20., szombat
ATLÉTIKA – U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG

Bronzérem betegséggel

„10 000 kilométert utaztunk, hogy aztán a hotelben szinte az összes gyerekünket megmérgezzék!” – fakadt ki közösségi oldalán a Caliban tartózkodó szerb ifjúsági atlétikacsapat egyik edzője, Dragutin Topić, miután nyilvánvalóvá vált számára, hogy több sportoló is ételmérgezést kapott. Mindez egyetlen nappal az U20-as világbajnokság zárónapja, az Angelina Topić éremesélyével kecsegtető magasugródöntő előtt történt, így sokáig az sem volt biztos, hogy ő és Zorana Rokavec el tudnak-e indulni a versenyen. Csak pár órával a kezdés előtt vált biztossá, hogy az orvosok versenyképes formába hozták a lányokat. Rokavec, aki a kórházat megjárva infúziót is kapott, 1,75 méterig jutott, és tizedikként zárt. Topić azonban hozta a kimagasló formát, és 1,91 méterig egyedül ő volt hibátlan, amikor már csak hárman maradtak állva. 1,93-nál aztán a szerb lány elsőre rontott, ekkor a holland Britt Weerman került az élre, Karmen Bruus viszont egyedüliként az 1,95-öt is átvitte, így az észt lányé lett az aranyérem, a hozzá hasonlóan U18-as világcsúcstartó Topić pedig a harmadik hellyel vigasztalódott a zűrös előzmények után.

Szintén betegen kellett versenyeznie Teodora Boberićnek és Jana Dragutinovićnak hármasugrásban, akik nem is jutottak be a döntőbe. A számot végül a 15 éves üzbég Sarifa Davronova nyerte meg 14,04 méteres ugrással, ezzel az egyik legfiatalabb sportoló lett, aki valaha U20-as világbajnoki aranyérmet szerzett.

Az utolsó napon Magyarországnak is összejött az érem, Tóth Anna ugyanis megismételte egy évvel ezelőtti harmadik helyét 100 méteres gátfutásban. A magyar lány a táv első részében még komolyabb hátrányban volt, ám végül kényelmesen jött be a bronzérmet érő pozícióba a jamaicai kettős, Kerrica Hill és Alexis James mögött. Gerelyhajításban Herczeg György 10. lett, míg a női kalapácsvetőknél Viszkeleti Villő egy 5., Csatári Jázmin pedig egy 9. helyet szerzett a nagy fölénnyel nyerő olasz Rachele Mori árnyékában.

Bár az éremversenyt az amerikaiak nyerték meg (7 arany), a fölényük itt nem volt olyan nyomasztó, mint a felnőtt-vb-n, hiszen Jamaica és a zárónapon négy győzelmet is behúzó Etiópia is hat aranyéremmel zárt. Szerbia csapata Topić bronzérme mellett Világos Adriana aranyával térhet haza. A következő korosztályos világbajnokságot két év múlva Limában rendezik, ahol az akkorra 20. életévét betöltő Adriana már nem indulhat.