2024. március 29., péntek

Nem vitázhattak a katatörvényről

Határozatképtelen volt az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülés

A kormánypártok távolléte miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés ellenzék által kezdeményezett hétfői rendkívüli ülése, így csak a napirend előtti felszólalások hangozhattak el. A mintegy háromnegyed órás ülésen a kormány képviselői sem vettek részt.

Az ellenzék azért kezdeményezte a rendkívüli ülést, hogy az Országgyűlés még a hatályba lépése előtt törölje el a katatörvényt.

A kezdeményező 47 ellenzéki országgyűlési képviselőből többen nem vettek részt az ülésnapon: a DK-sok közül ketten – Gyurcsány Ferenc, Sebián-Petrovszki László –, a Párbeszédből hárman – Tordai Bence, Jámbor András, Mellár Tamás –, az MSZP-ből Gurmai Zita, a jobbikosok közül pedig Sas Zoltán maradt távol.

Ugyanakkor többen voltak olyanok is, akik nem írták alá a kezdeményezést, de ott voltak a rendkívüli ülésen.

Kanász-Nagy Máté (LMP) bírálta, hogy se a kormánypártok, sem a kabinet egyetlen képviselője nem vesz részt az ülésen. Szerinte ez is mutatja, mennyire veszik komolyan a magyar emberek és a magyar társadalom problémáit az energia- és a klímaválság kellős közepén.

Toroczkai László, a Mi Hazánk frakcióvezetője annak a véleményének adott hangot napirend előtti felszólalásában, hogy a lakosság helyett a globális és a hazai oligarchákat kellene megszorítania a kormányzatnak.

Szavai szerint óriási bajban van Magyarország, valamit tenni kell, a parlamentben el kellene kezdeni az ország rendbetételét, mindez pedig az elmúlt évtizedek elszúrt, elrontott gazdaságpolitikájának következménye.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) arról beszélt, hogy a kormánypártok a választás alatt nem mondtak igazat, mert azt állították, hogy megőrzik a rezsicsökkentést, az ellenzék azonban megszüntetné azt. Azt mondták, hogy nem lesz adóemelés, a kata megváltoztatása azonban adóemelést jelent – tette hozzá.

Hiteltelen az ellenzéki pártok rendkívüli parlamenti üléssel kapcsolatos kezdeményezése, ezért a kormány képviselői nem vesznek részt rajta – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn az MTI-vel.

A közleményben felidézték: az ellenzéki pártok rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeztek. „Ezzel kapcsolatban alapvető körülmény, hogy a baloldal a háborús válság időszakában sem támogatta a magyar családok védelmét szolgáló intézkedéseket” – tették hozzá.

Közölték: az ellenzéki pártok a bevezetésétől kezdve támadták a rezsicsökkentést és a kampány alatt azt is egyértelművé tették, hogy eltörölnék, a kata-adónem bevezetését meg sem szavazták.

„Adócsökkentést szorgalmaznak, a jövő évi költségvetéshez azonban összesen 3200 milliárd forint nagyságrendű adóemelési javaslatot nyújtottak be. Emelnék többek közt a társasági adót és a személyi jövedelemadókat is” – sorolták.

Hozzátették: „mindezt súlyosbítva erőteljesen kampányoltak azon szankciók mellett, amelyek az energia-áremelkedések fő okozói, és már most óriási terheket rónak az európai gazdaságra”.

„Ilyen előzmények után hiteltelennek tartjuk a rendkívüli üléssel kapcsolatos kezdeményezésüket, ezért a kormány képviselői nem vesznek részt rajta”– írták.