2024. március 29., péntek
SZERBIA

Legtöbbet a legszegényebbek költenek dohányra

A szerbiai felnőtt lakosság 37 százaléka dohányzik, inkább lemond az élelmiszerről, az oktatási vagy ruházkodási kiadásokról, mintsem a cigarettáról – erre mutatnak rá a Közgazdaságtudományi Intézet felmérési adatai, amely szerint folyamatosan nő azoknak a háztartásoknak a száma, amelyekben dohányoznak. Az alacsony keresetűek bevételük mintegy tíz százalékát költik cigarettára, míg a tehetősebbek a pénzük nyolc százalékát fordítják erre a célra, fogalmaz a euronews.rs.

A felmérés szerint a dohányosok nemcsak cigarettára költenek többet, hanem a kávézókban, éttermekben is több pénzt hagynak, és több pénzt fordítanak alkoholra is.

Szakértők szerint sokkal szigorúbb intézkedésekre lenne szükség ahhoz, hogy csökkenjen a fogyasztás. Az elmúlt tíz évben ugyanis valamelyest csökkent a dohányzók száma, de a rá költött pénz nem.

– Szerbia élen jár Európában a dohányosok számát tekintve. Az áremelés az egyik leghatékonyabb eszköz lehet a dohányzás elleni harcban – állapította meg Jovan Zubović, a Közgazdaságtudományi Intézet igazgatója.