2024. április 20., szombat

Csakis utasbiztosítással utazzanak külföldre!

A szerbiai polgárok különböző utasbiztosításokat válthatnak ki a biztosítótársaságoknál és az idegenforgalmi ügynökségeknél, de fontos megkülönböztetni, hogy melyik mire vonatkozik – közölte Aleksandar Seničić, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének (YUTA) igazgatója. Arra kérte az utazókat, hogy mindenképp vegyék meg az utasbiztosítást az indulás előtt, melyek ára megközelítőleg 2 ezer dinár tíz napra. Az utóbbi években kiváltható a koronavírus-fertőzés esetére szóló biztosítás is, mely lehetővé teszi a polgárok számára, hogy az adott országban egészségügyi intézményekhez forduljanak.

– A járvány előtt is ragaszkodtunk ahhoz, hogy a polgárok igényeljék az utasbiztosítást. Legfontosabb, hogy senki se induljon útnak ez nélkül, még ha most a koronavírussal fertőzött betegek esetében a karantén jóval rövidebb, mindössze 5 napig tart. Lényeges, hogy a polgároknak legyen biztosításuk, mivel fedezik a tesztelés, a gyógykezelés és a hazautazás költségeit, ha az utas megbetegedne két-három nappal a indulás előtt, és nem tud a csoporttal visszatérni – mondta.

Rámutatott arra is, komoly gondok alakulhatnak ki abból, ha a megbetegedett utas nem akarja magát letesztelni, és a többiekkel együtt jön vissza. A megkötött egészségügyi biztosításról szóló űrlapokon feltüntetik a telefonszámot, melyet ha tárcsáznak az érintettek, választ kapnak arra, hogy szükség esetén melyik kórházhoz fordulhatnak. Törökországban és Görögországban pedig kocsit is küldenek a páciensért – fogalmazott Seničić.

Kiemelte, hogy nem számít arra, hogy a turisztikai idény végéig vagyis szeptember 20-áig további intézkedéseket foganatosítsanak a befogadó országok. Jelenleg csak Spanyolország és Tunézia erőlteti a koronavírus protokollt.