2024. április 24., szerda

Mederkotrás az energiaellátásért

Tovább csökken a vízállás a Dunán és a Száván

Hétfő reggelre újabb kilenc centiméterrel csökkent a vízállás a Dunán: Újvidéknél 36 centimétert mértek a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHMZ) adatai szerint. Vasárnap ugyanitt 45 centiméteres vízállást állapítottak meg. Ugyanekkor Tomislav Momirović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter bejelentette, hogy a zavartalan hajóforgalom biztosítása érdekében mederkotrást végeznek a Dunán Čortanovcinál és Futaknál, illetve a Száván Baričnál.

A miniszter kiemelte, hogy a folyami hajózáshoz szükséges mélység biztosítása kulcsfontosságú az energiaellátás szempontjából.

– Már az energiaválság kezdetén teljes mértékben mozgósítottuk a lehetséges útvonalakat, tudtuk ugyanis, hogy a folyami közlekedés nélkülözhetetlen lesz ahhoz, hogy biztosítani tudjuk az ellátást. Az idő igazolt bennünket, hisz gyakorlatilag egyedüliek vagyunk Európában, akiknek nincsenek nagyobb problémáik – állította Momirović, aki szerint „a történelmi minimumon levő vízállás Bulgáriától Németországig gondot okoz”. Hozzátette: az Európai Unió támogatásával jelentős befektetések történnek annak érdekében, hogy az érintett országokban megőrizzék a folyami hajózás feltételeit. Mindez elsősorban az építőipar, a kőolajszállítás és a mezőgazdaság miatt fontos – emelte ki a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy Szerbiában többnyire hajózhatóak maradtak a nagy folyók, így az illetékes minisztérium egyelőre biztosítani tudja a villanygazdaság szükségleteit, és elegendő szenet tud szállítani vízi úton. Három területen akadtak gondok, de a gyors beavatkozásoknak köszönhetően a hajózás minimális feltételeit ezeken a helyeken is biztosítani tudták. Futaknál már 7-10 napon belül befejezik a mederkotrást, Čortanovcinál egy hónap alatt tudják teljesen hajózhatóvá tenni a Duna problémás szakaszát, a Szávát pedig a következő három hétben kotorják ki Baričnál – áll a minisztérium közleményében. 

A legkritikusabb a helyzet Čortanovcinál, ahol a Duna mélysége alig haladja meg a két métert. A hajózás minimális feltételeit itt is sikerült biztosítani, az elkövetkező időszakban pedig azon dolgoznak, hogy a meder kikotrásával elérjék azt a mélységet, amelyen már minden fajta hajó át tud kelni – mondta a helyszíni szemlén Milan Nikolić révkapitány.