2024. április 18., csütörtök
TOPOLYA

Kézműves sörök a tóparton

A sörfesztiválok időszakát éljük, és a topolyai tóparton, a hétvégén a Községi Idegenforgalmi Szervezet szervezésében megtartott kétnapos Craft Beer Festen a kézműves sörök gazdag kínálatán túl, sokrétűen színes zenei programmal is készültek. Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkeztek a kézműves sörök készítői.
Vidékünkön egykor a kocsmák, vendéglátóhelyek keretében is voltak sörfőzdék, de az ipari sörgyártás fellendülése és a törvényes szabályozás a második világháború után teljesen kiszorította őket, a tevékenység a 21. század elején kezdett újraéledni. Ezúttal kilenc sörfőző állította fel standját a Topolyai-tó partján. A Drozli, Guliver, TheBlack Turtle, Krugher i brent, 3bir, Kabinet, Arator, Bandi és a Gardoš márkanevek kézműves söreit lehetett megízlelni. A gazdag, szemet és ízlelőbimbókat egyaránt gyönyörködtető kínálatban a gyümölcsös ízű söröktől, a komlóval, tengeri algával ízesített nedűkön át, a felső erjesztésű búzasörig mindent meg lehetett találni. A házi, saját receptúrával rendelkező sörfőzdék nyugaton elterjedt jelenség. Ma azonban már az itteni sörfőzőknek is fantasztikus söreik vannak, és aki még ilyent nem kóstolt, nem is tudja miről maradt le. Szűrt és szűretlen, a gyöngyöző világostól, a mézsárga, rozsdás, barnás, egész sötét színű sörökig minden fajta volt a fesztiválon.
A kishegyesi Bandi sört sokan ismerik már. A sörfőzés hobbiból már kisipari szintre fejlődött. 2014-ben úgy döntött egy kishegyesi sörkedvelő, hogy ő maga, saját receptet kísérletez ki, elkészíti saját ízlésvilágának megfelelő sörét. Fontányi Andor, a Bandi sörház tulajdonosa elmondta, hogy a Bandi sörnek jelenleg két változata van: az egyik az APA (American Pale Ale), amely kellemesen keserű, enyhén citrusos ízű, komlóillattal és aromával. Az ital amerikai komlóval és cseh malátával készül. A másik pedig a láger sör, amely kizárólag jó minőségű hazai alapanyagokból készült, domináns maláta ízű, könnyedebb, alacsonyabb alkoholtartalmú ital. Talán ez utóbbi iránt volt nagyobb érdeklődés tapasztalható, de mind a két Bandi sör nagyon népszerű volt Fontányi Andor elmondása szerint.