2024. március 29., péntek

Vészesen fogy a víz

A Krivaja-patak és a Topolyai-tó is folyamatosan apad

A Topolyai-tó szintje drasztikusan csökkent, valamint a Krivaja-patakban is mind kevesebb a víz. Talán soha nem volt a mesterséges mederbe terelt folyócska vízszintje ilyen alacsony, illetve a vízhozama ilyen kicsi, és a tó esetében ugyancsak negatív rekordok dőlnek meg. A topolyai víztározó esetében az illetékesek szerint egyelőre a víz minősége jónak mondható, halpusztulást, algák elszaporodását vagy más rendellenességet nem észleltek. Több helyen azonban kisebb szigetek alakultak ki, ott is szárazon állnak a vadkacsák, ahol korábban víz volt.

A Krivaja vízállása is nagyon alacsony, és alig mozdul benne a víz. Kishegyesen, a lakott településen belül nagyon sok a tőkés réce, valamint elvadult pézsmarécék is élnek a folyóban és a part mentén. Ezeket a dél-amerikai származású kacsákat a faluban japánkacsának hívják. A vadkacsák és a japánkacsák is a vízben keresik a felfrissülést és a táplálékot is egyben, de sok helyen olyan sekély a víz, hogy a kacsák lába leér, nem tudnak úszni. A nád, a sás, a gyékény és más vízinövények sok helyen teljesen benőtték a medret, ami a jövőben gondokat is okozhat.

Már az év kezdete óta a csapadékmennyiség messze elmaradt a sokévi átlagtól. Fél év alatt a Telecskai-dombok vidékén átlagosan csupán mintegy 120 liter hullott négyzetméterenként, holott ennek szokványos években több mint a duplája is megvolt. A Topolyai-tó esetében – az illetékesek becslése szerint – mintegy 2,5 millió köbméterrel marad el a vízmennyiség az átlagostól. Ivanics Zoltán, a tónak és környékének ügyében illetékes Aqua Top Kft. megbízott igazgatója szerint a vízszint 1,5 méterrel alacsonyabb a szokásosnál, illetve ennyi hiányzik, hogy a tölcsér száját elérje, aminek segítségével a vízszint szabályozható. A jelenség oka elsősorban a csapadékhiány, illetve a nagy meleg miatti erős kipárolgás. A tározó feltöltődésére rövid távon lényegében nincs esély. Korábban nagy területeket öntöztek is a tóból, de a tulajdonos, a Vajdaság Vizei Közvállalat július közepén megtiltotta a további öntözést. Közleményben tudatták akkor, hogy az illetékes felügyelőség kezdeményezésére a továbbiakig megtiltják a locsolást. A szabadkai székhelyű DTD Észak-Bácska Kft. akkori mérései szerint a Topolyai-tó vízállása megközelítette az úgynevezett biológiai minimumot, ezért a szabályok szerint tilos a továbbiakban öntözésre használni a vizét. A tavat egyébként eredetileg öntözési célokkal létesítették, de a későbbiekben feltáruló lehetőségek kihasználása nyomán idegenforgalmi fejlesztések is kötődnek hozzá. Ivanics szerint algásodást, halpusztulást, más rendellenességet nem tapasztaltak.

Mile Antunović, a Tó Környezetvédő Sporthorgász-egyesület elnöke elmondta, hogy a tó medrének szerkezete lehetővé teszi, hogy a halak ilyen alacsony vízszint esetén is túléljék ezt az időszakot. Megerősítette, hogy rendellenességet nem tapasztaltak, folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet. A vízszint azonban valóban vészesen apad. Voltak olyan híresztelések is, hogy az öntözésre vonatkozó tilalmat nem tartják be, de állítólag csak annyi történt, hogy az öntözőrendszer működtetője csupán a locsolórendszert öblítette át, ami karbantartási teendőnek számít, és azt előre jelezte is.