2024. március 28., csütörtök

XX. Nemzetközi Halászléfőző-verseny

Finomabbnál finomabb halászlevek rotyogtak Martonoson

Szombaton, augusztus 6-án XX. alkalommal szervezte meg a Ponty Sporthorgász Egyesület Martonoson a Nemzetközi Halászléfőző-versenyt. A martonosi helyi közösség épülete mögötti park teljesen megtelt a versenyzőkkel és a kíváncsiskodókkal. A helyszínen hideg sört, édessséget és sült halat is lehetett vásárolni, valamint kirakodó vásár is várta az érdeklődőket. Kora délelőtt a versenyzők elfoglalták a helyüket, előkészítetták sátraikat és bográcsaikat. Délben a szervezők szétosztották a csapatonkénti 3kg halat, amelyet saját belátásuk szerint használhattak fel.

Horváth Gergely, martonosi faluelnök elmondta, hogy a versenyző csapatok száma évről évre folyamatosan nő, egyre nagyobb érdeklődés kíséri az eseményt.

Előkészítik a halat a versenyzők (Fotó: Horváth Attila felvétele)

Előkészítik a halat a versenyzők (Fotó: Horváth Attila felvétele)

– A horgászegyesület megnyert egy pályázatot amelyet a magyarkanizsai örkormányzat írt ki, ennek köszönhetően a halat ingyen biztosítani tudtuk a résztvevőknek. Nagyjából 60 csapat van jelen, akiket élőzene szórakoztat a nap folyamán. Ezt az eseményt az előző vezetőség hozta létre, akkoriban még a helyi közösség előtti parkolóban rendezték meg. Időközben a helyet kinőttük, mivel Vajdaság számos pontjáról érkeznek ide versenyzők. Hozzá kell tenni, hogy Romániából, Magyarországról és Felvidékről is jöttek csapatok, tényleg nemzetközivé nőtte ki magát ez a rendezvény. Szeretném megköszönni a szponzoroknak a támogatást és jó főzést és kellemes kikapcsolódást kívánok mindenkinek – fogalmazott a faluelnök.

A finom halászlevek közül a zsűri fogja eldönteni melyik a legízletesebb és a legfjobb. Ments András, mesterszakács a zsűri egyik tagja elmondta, hogy két féleképpen lehet ezen a versenyen készíteni a halászlét.

Hatvan csapat nevezett be a XX. Nemzetközi Halászléfőző-versenyre (Fotó: Horváth Attila felvétele)

Hatvan csapat nevezett be a XX. Nemzetközi Halászléfőző-versenyre (Fotó: Horváth Attila felvétele)

– Dunai és tiszai halászlét készíthetnek ma a versenyzők, én úgy gondolom többnyire a dunait fogják választani. Ez azt jelenti, hogy alaplét készítenek, majd ezt hígítják fel és főzik bele a halszeleteket. A másik mód folyamán pedig csak a hagymát főzik el és ebbe teszik bele a halat. Végignézve a jelentkezőket nagyon sok profi főző érkezett ma ide, és nehéz lesz kiválasztani a legjobbat. A halhúst érdemes besózni és paprikába rakni, hogy felvegye az ízét. Minél többféle hal van benne, annál finomabb a halászlé. Nekem a törpeharcsa a kedvencem, de ahány ház annyi szokás – mondta a szakács.

A zentai Bagi Benedek elmondta, hogy évek óta járnak Martonosra főzni, jó a hangulat és sok érdekes emberrel lehet megismerkedni.

– Szakmám szerint az építőiparban vagyok, viszon nagyon szeretek pálinkát és halászlevet főzni. Máshová is megyünk versenyre amikor az időnk engedi. A jó halászlé titka a türelem, nem szabad elkapkodni – mondta Bagi Benedek.

Hatalmas üstben főtt a halászlé (Fotó: Horváth Attila felvétele)

Hatalmas üstben főtt a halászlé (Fotó: Horváth Attila felvétele)

A Martonosi Kultúregyesület két bográccsal érkezett meg a főzőversenyre, valamint a kézműves munkáikat is kiállították az erdklődőknek. Demus Ágnes, az egyesület elnöke elmondta, hogy régóta járnak a halászléfőző-versenyre és már díjat is sikerült bezsebelniük.

– A célunk főleg a hagyományápolás, ezt szeretnénk a gyerekeinknek is továbbadni. Két bográccsal főzünk ma, egy az egyesületünké, a másik pedig a vendégeké lesz – mondta Demus Ágnes.

Délután folyamán Dancs Annamari és Laki Péter előadását láthatták a jelenlévők, majd őket váltotta MC Hawer és Teknő.