2024. április 20., szombat

Falunap volt Kanizsamonostoron

Kultúrműsorral, szentmisével ünnepelt a maroknyi bánáti falu

Szombaton Kanizsamonostoron a Petőfi Sándor Kultúregyesület szervezésében falunapot tartottak A maroknyi bánáti faluban huszonegyedszer szerveztek ilyen ünnepséget, melyre a település minden lakosát meghívták, valamint a szomszéd települések képviselőit, vezetőit is elvárták.

A vendégek a kultúregyesület udvarán gyülekeztek, akiket Barna Károly, a VMSZ helyi szervezetének elnöke mind régi ismerősként köszöntött, sőt ott mindenki ismert mindenkit, úgyhogy az embernek olyan érzése volt, mintha egy nagy családi összejövetelre érkezett volna.

Az ünnepségre minden falubeli meghívást kapott (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Az ünnepségre minden falubeli meghívást kapott (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Csókáról, Feketetóról, Egyházaskérről, Törökkanizsáról is jöttek meghívottak, akiket, miután mindeki megérkezett, Barna Károly hivatalosan is köszöntött. Elmondta, hálás azéret, hogy a falunapot huszonegyedszer is sikerül megülniük, és habár egyre fogynak, azért mindig bizakodva tekintenek a jövőbe. Szót ejtett arról, hogy a helyi gazdákat is súlytotta az aszály és nem tudja, jövőre lesz-e miből vetniük. Elmondta azt is, hogy nagyon örülnek annak, hogy az idén a Felszabadulás utcát tört aszfalttal töltötték fel és reméli, hogy további fejlesztések valósulnak majd meg a faluban.

Az egybegyűlteket Stana Gyömbér, Csóka község polgármester asszonya is üdvözölte, aki úgy fogalmazott, hogy mindig örömmel jön Kanizsamonostorra és gratulált a szervezőknek a falunap alkalmából. Azt mondta, azt tervezik, hogy jövőre, vagy az utána kövtekező évben kiaszfaltozzák az Ifjúsági utcát.

A Pannónia férfikórus előadásában hallgathattuk meg nemzeti himnnuszunkat (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A Pannónia férfikórus előadásában hallgathattuk meg nemzeti himnnuszunkat (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A felszólalók sorát Kormányos László tartományi ifjúsági és sporttitkárhelyettes zárta, aki arra mutatott rá, hogy Kanizsamonostor 791 éve küzd a megmaradásáért és itt mindig nyomon követhető a tenni akarás. Előrevetítette, hogy kilátásban van a falu kápolnájának rendbetétele. Konkrétumokkal még nem tudott szolgálni, de igyekeznek mielőbb támogatókat találni rá. Beszédében arra kérte a kanizsamonostori szülőket, írassák a gyermekeiket a feketetói iskolába, hogy megmaradhasson az ottani oktatási intézmény.

A beszédek mellett egy rövid kultúrműsor is része volt az ünnepségnek, melyen a csókai Pannónia férfikórus előadta a himnuszokat, valamint két szavalat hangzott el. Mindezek után a résztvevők megkoszorúzták a kultútkör névadójának, Petőfi Sándornak a mellszobrát. Az ünnepség fénypontja a szenmise volt, amelyet Konc Tibor észak-bánti esperes a helyszínen celebrált. A falunap a kultüregyesület néhány évvel ezelőtt felújított nagyteremben lebonyolított közös ebéddel, beszélgetéssel ért véget.

Megkoszorúzták Petői Sándor mellszobrát (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Megkoszorúzták Petői Sándor mellszobrát (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Az ünnepségen a felszólalók mellett részt vett még Tóth Zoltán tartományi környezetvédelmi titkárhelyettes, Törtei János, Csóka község tanácsának tagja, Balázs Ferenc, Csóka község polgármeserének tanácsadója, Jovanka Nikolić, a feketetói helyi közösség elnöke, Kobleher Éva, a csókai Művelődési-Oktatási Központ igazgatója, Varga Ákos, az egyházaskéri helyi közösség elnöke.

A kanizsamonostori falunap megünneplését támogatta az MNT, Csóka község önkormányzata, Feketetó és Kanizsamonostor helyi köözssége, valamint a csókai Művelődési-Oktatási Központ.