2024. március 29., péntek
Szófigyelő

Legénybúcsúzik

Sajátos szóalkotási forma napjainkban az összetett főnévből való igeképzés: névnapozik, szülinapozik, örömzenél, néptáncol stb. A legénybúcsúzik ige is így jött létre a legénybúcsú főnévből: Négy nyugdíjas barát Las Vegasban legénybúcsúzik. – Ide jár mindenki, aki virtuális helyett élő kukkolásra vágyik, legénybúcsúzik, efféle kikapcsolódást keres, budapesti night club. – Kit Harington Trónok harcás kollégáival legénybúcsúzott. – Vasvári Szilárd és két jó barátja, Ritter és Szeverin legénybúcsúznak egy kicsit, ami természetesen egy sztriptíz bárban végződik. – Ezúttal nem Las Vegasban legénybúcsúzik a csapat. – Mi pasik ott szoktunk leánybúcsúzni. Legénybúcsúzni. – Hát így névnapozunk, így legénybúcsúzunk.

A legénybúcsúzik alapszava, a legénybúcsú eredetileg néprajzi fogalom. Olyan közös mulatozásra vonatkozik, melyen a legény a kihirdetett házasságát megelőző héten, rendszerint egy héttel az esküvő előtt elbúcsúzik barátaitól és a legényélettől. Leggyakrabban kocsmában tartják az összejövetelt. Csak a legénycimborák vesznek benne részt, ez az úgynevezett legénybanda. Az italokat a búcsúzó legény fizeti. Ahol a legények szervezett társulása működött (legénycéh, legényegyesület, legénykompánia vagy legénykoszorú), ott a csoportból kiváló legényt a szervezet vezetője, a legénybíró búcsúztatta el rövid beszédben.

A legénybúcsúzásnak napjainkban is van klasszikus formája, ilyen a belvárosi kocsmatúra. Számos egyéb lehetőség is kínálkozik: városnézés és bulizás belföldön vagy külföldön; szórakozással teli este biliárd, csocsó, darts, játékgép segítségével; paintball, lövészet, íjászat stb. által aktívan töltött nap; extrémsportok, például bungee jumping, tandemugrás kipróbálása; hajókiránduláson, vitorlázáson, raftingoláson és egyéb vizes programokban való részvétel stb.

Aki legénybúcsúzik, azt gyakran különböző feladatokkal bízza meg a bulizó társaság. Egészen mókás lehet az árusi szerepkör. A vőlegény ügyessége nagyban hozzájárulhat a megoldás sikerességéhez. A menyasszonyismereti teszt hasonló a lánybúcsúkon zajló vőlegényismereti feladathoz. A tesztben a menyasszonyról vannak kérdések, és a vőlegény feladata, hogy helyesen válaszoljon a kérdésekre. A legénybúcsú előtt a menyasszonnyal is ki kell töltetni a tesztet, hogy tudni lehessen, melyik válasz a helyes. Klasszikus feladat az utcai éneklés. Minél forgalmasabb az utca, annál jobb! A vőlegénynek el kell énekelnie néhány dalt, olyan hangosan, ahogyan csak tudja. Közben pénzt is lehet gyűjteni, hátha valakinek nagyon tetszik az előadás.