2024. április 19., péntek

Kilencvennyolc évesen is rendez

Mladomir Puriša Đorđević új filmjének premierje az év végére várható

Idén a szerb és jugoszláv filmművészet veteránja egy új játékfilm forgatásán dolgozik, amelyhez alapul Branimir Šćepanović Usta puno zemlje című regénye szolgált – jelentette be a Szerbiai Filmközpont.

Mladomir Puriša Đorđević, szerb filmrendező és forgatókönyvíró 1924-ben született. Huszonhárom éves korától egészen mostanáig összesen 62 filmet rendezett. Filmjeit a világ legrangosabb filmfesztiváljain, Velencében és Berlinben is vetítették már. Az 1966-ban készült Az álom című filmje bekerült a 17. berlini nemzetközi filmfesztivál díjazottjai közé, míg A reggel a pulai filmfesztiválon Arany Aréna díjban részesült. Mladomir Puriša Đorđević nevéhez továbbá olyan filmek kapcsolódnak, mint a Pavle Pavlović, a Lány, a Dél vagy a Kerékpárosok.

Idén a szerb és jugoszláv filmművészet veteránja a végtelen nagy elhivatottságából fakadóan egy új játékfilm forgatásán dolgozik, nevezetesen Branimir Šćepanović népszerű regényének, az Usta puno zemlje című műnek a képernyő-adaptációján – jelentette be a szerbiai Filmközpont.
A most készülő film központi szereplője Marko, aki miután megtudja, hogy már csak három hónapja van hátra, elszökik a kórházból az erdőbe. Menekül a primitivizmus, az agresszivitás, a rosszindulat, az emberek és az őt körülvevő világ erőszakossága elől.

A menekülés során azonban végül találkozik minden emberrel, akitől valamikor elfordult.

A film szereplői: Radivoje Raša Bukvić, Sonja Kolačarić, Andrija Kovač, Lazar Jovanov, Aleksandra Rukavina, Nikola Marković, Ana Kostovska, Anisja Gavrilović, Marina Rakić, Dina Vucaj, Tamara Milojković, Marko Topolovacki és Marjan Apostolović. A forgatókönyv írója is Mladomir Puriša Đorđević.