2024. április 25., csütörtök

Az utópiák irányába

Pénteken kezdődött a Nišville Jazz Színházi Fesztivál

– Fesztiválunk középpontjában a modern színházi kifejezésmód áll, amely elválaszthatatlanul kapcsolódik a jazz zenéhez, mint az improvizáció szabadságának kifejezésre juttatásához – mondta Maje Mitić, a Nišville Jazz Színházi Fesztivál művészeti vezetője és szelektora.A niši szemle, amely augusztus 14-ig tart, mottója Vágyakozás Utópia után.

– Utópia alapvetően egy olyan hely, ami nem létezik. Ez a föld, a természet, a szerelem is, amelyre vágyunk, vagy egy olyan hely, ahol vagyunk vagy szeretnénk lenni. A művészek az előadások keretében a jobb, tartalmasabb helyet és életet keresik. Az előadások a színház, a tánc, a képzőművészet és a cirkusz műfaji határai között mozognak – magyarázta a szelektor.

A fesztiválra Franciaországból, Svájcból, Macedóniából, az Egyesült Államokból, Horvátországból és Bulgáriából is érkeznek társulatok.

A színházi fesztivál fő programja péntek este fotókiállítással és a belgrádi Lidija Antonović Kihívás – Jelenet – Keret (Izazov – scena – kadar) című szabadtéri előadásával kezdődött. Ezt követően pedig bemutatták a Svet je na leđima žene című dokumentumfilmet, melyben híres színésznőnk, Mirjana Karanović beszél a szexizmusról.

A fesztiválon fellép néhány fiatal társulat is, mint például a Lille-ből származó francia Les Nouveaux Ballets du Nord-Pas de Calais, amely a színház, a bábjáték és a tánc technikáját ötvözi, vagy a horvát Cirk társulat, amely a színházat, a filmet és képzőművészet vegyíti.

– Érdekes produkciót hoz el a Macedóniából érkező Crnila Remix társulat, amely más szemszögből közelíti meg az egyik legjobb macedón író, Kole Čašul klasszikus drámáját. A művet egy városi hip-hop album kontextusába helyezték – tette hozzá Mitić. A fesztivál közönsége a legrégebben működő alternatív szerbiai társulatok, a Mimart Színház és a DAH Színház előadásait is meg tekintheti majd. A fesztiválon színpadra lép a több mint 60 éves világhírű New York-i színtársulat, a LaMama is, a Balkan bordello című produkcióval.

A kísérőprogram részeként augusztus 9-én vizuális-színházi előadást adnak elő, valamint bemutatják a svájci Marinka Limat The Art of Encounter című filmjét, melynek ismétlését augusztus 14-ére tervezik. A közönség megtekintheti a belgrádi Katarina Ranković Amplitude című előadását is.

Augusztus 11-én a gyerekeknek és fiataloknak szóló program keretében a niši Pepino Put oko sveta című produkciója várja a legkisebbeket, egy nappal később pedig az obrenovaci Hathor színtársulat lép fel a Malu Baru című előadással.

Augusztus 13-án a kruševaci Kulturociklin színházi társulat produkciója szerepel a programban, a fesztivál utolsó napján pedig a szendrői (Smederevo) PATOS színjátszó társulata a Nemušti jezik című előadást adja elő.

A színházi fesztivált idén első alkalommal a Kulturális Minisztérium is támogatja. A szemle teljes programja a nisville.com weboldalon tekinthető meg.