2024. március 28., csütörtök

Bírság az extraprofit-különadó áthárítása miatt

Varga Judit: A Ryanair megtévesztette a fogyasztókat – A légitársaság fellebbez

A Ryanair tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat, a légitársaság 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot kapott – közölte Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn Facebook oldalán.

A tárcavezető felidézte, hogy június 10-én Budapest Főváros Kormányhivatala fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indított a Ryanair-DAC légitársasággal szemben az extraprofit-különadó áthárítása témájában.

Szakmai irányító szervként az Igazságügyi Minisztérium végigkövette a vizsgálatot, amelynek végén a fogyasztóvédelmi hatóság hétfőn jogsértést állapított meg, a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat. A fogyasztóvédelmi bírság összege 300 millió forint – írja Facebook-bejegyzésében a miniszter.

A tárcavezető hangsúlyozta: a kormány megígérte, hogy meg fogja védeni a magyar embereket, az extraprofit-különadó áthárítása esetén mindig fogyasztóvédelmi vizsgálatot fog indítani. A háborús infláció és a háborús gazdasági helyzet megköveteli, hogy amelyik multicég extraprofitra tesz szert, az vegye ki a részét a rezsivédelem és a honvédelem költségeiből.

Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak. Az extraprofit-különadó megkerülését vagy áthárítását fogyasztóvédelmi vizsgálattal és bírsággal fogják büntetni a továbbiakban is – közölte Varga Judit.

A Ryanair bejelentette, hogy fellebbez a fogyasztóvédelmi bírság miatt – közölte a hvg.hu kérdésére a légitársaság. Elmondták, ha szükséges, akkor az ügyben az EU bíróságaihoz fordulnak jogorvoslatért.

„Mint azzal a magyar kormány is tökéletesen tisztában van, az 1008/2008. számú uniós rendelet lehetővé teszi az uniós légitársaságok számára, hogy szabadon határozzák meg az EU-n belüli szolgáltatásaik tarifáit, a nemzeti kormányoknak vagy azok fogyasztóvédelmi hatóságainak ebbe nem lehet beleszólásuk. Az említett uniós jogszabály tiltja meg a magyar kormánynak, hogy visszamenőlegesen utazási illetéket szabjon ki, miközben törvénytelenül próbálja korlátozni a légitársaságok jogát, hogy az ilyen jogalap nélküli adót az utasokra hárítsa tovább”– írta a lapnak a Ryanair.

„Különösen fontos lenne, ha a Ryanair, a Facebook és a többiek kötelesek lennének ügyfélszolgálatot nyitni Magyarországon, és fogadni az ügyfelek panaszait” – nyilatkozta a Mandinernek Tóth Máté, a vizsgálatot kezdeményező Védett Társadalom Alapítvány Budapest Bizottságának vezetője.

„Szabályozási és fogyasztóvédelmi jogászként egyetértek a bírsággal, a Ryanair ugyanis megtévesztette a fogyasztókat azzal, hogy egy alacsonyabb összeget tüntetett fel a jegyek áraként, majd utólag a saját általános szerződéses feltételeit is megsértve megemelte a jegyek árát”– nyilatkozta a szakértő.

„A Ryanair általános szerződéses feltételei sem engedik meg a költségek áthárítását,szemben az ezt vitató magyarázgatásokkal és félremagyarázgatásokkal” – tette hozzá. „A különadó nem az utasokat terheli, hanem a földi kiszolgálókat, így a Ryanairnél ez csak egy költség, ennek átháríthatóságát pedig nem tartalmazza az általános szerződési feltétel. Az érintett fogyasztóknak visszajár a különbözet, a plusz pénz” – hívta fel a figyelmet.

„Az alapítvány Budapest Bizottsága nem véletlenül kezdeményezte maga is a vizsgálatot, ugyanis alapvető hazai és uniós fogyasztóvédelmi jogok sérülését láttuk, méghozzá széles körben”– hangsúlyozta Tóth Máté. „Ez így volt már a légitársaságnak a magyarországi különadóval kapcsolatos ellentmondásos, a nemzetközi környezetben pedig különösen álságos magatartása előtt is, ez utóbbi azonban, elsősorban a fogyasztókra áthárított különadó és a kapcsolódó cselekmények, például a fogyasztókat megtévesztő tájékoztatás egy újabb, az állammal és a fogyasztókkal szembeni vörös vonal átlépését eredményezte” – tette hozzá a Védett Társadalom Alapítvány munkatársa.

„A valódi megoldást az jelentené, ha a Ryanair, a Facebook és hasonló írországi központú vagy bárhova máshova bejegyzett globális multicégek is mindig és mindenben, maradéktalanul betartanák a magyar és uniós jogszabályokat, de különösen a fogyasztók védelmével kapcsolatos rendelkezéseket, és a magatartásukat, kommunikációjukat, a szolgáltatásaikat, az árszabásukat és a jogorvoslataikat is ezek szellemében szerveznék”– nyilatkozta a Mandinernek Tóth Máté.