2024. április 19., péntek

Játssz, palacsintázz a Ficsakkal!

Mozgáskoordinációs foglalkozások Bácskossuthfalván

A Ficsak Vajdaság csapata szombaton játszóházba invitálja a gyermekeket és a szülőket, valamennyi érdeklődőt 9 órára várják, 12-ig. A programot elsősorban mozgáskoordinációs foglalkozásokra építik fel, népi gyermekjátékokat, körjátékokat, ejtőernyős és stafétajátékokat terveztek megtartani, illetve vizes játékokban gondolkodnak – tudtuk meg Tímár Gabriellától, a társszervező Ady Endre Művelődési Központ elnök asszonyától, a programok koordinátorától.

– A szombati programra nincs különösebb korosztálybeli elvárásunk, vagyis különböző korcsoportot várunk a foglalkozásokra, ugyanis azt tapasztaltuk a korábbi alkalmakkor, hogy az idősebbek lendülete viszi magával a kicsiket. Közösen élik meg a játék örömét, mint ahogy az utcán is különböző generációk játszanak együtt. A szülők aktív jelenlétére is számítunk. Reményeink szerint az időjárás alkalmas lesz majd arra, hogy megejthessük a vizes játékokat, ezért arra kérjük a szülőket, illetve valamennyi érdeklődőt, hogy fürdőruhát vagy váltás ruhát mindenképpen hozzanak magukkal. A programot limbózással zárnánk, valamint az elmaradhatatlan és örök népszerűségnek örvendő palacsintázással. Emellett a nap fényét egy emléklappal szeretnénk megőrizni még hosszú ideig, vagyis valamennyi résztvevő befestékezett kis kezének lenyomatát egy hatalmas hammerpapírra szeretnénk felvinni – tudtuk meg Tímár Gabriellától, aki azt is megosztotta, hogy a Ficsak rendkívül motivált csapata készül a szüreti napi mulatságra is, a délután folyamán több program megvalósításában gondolkodnak.

– Teljesen új irányvonallal szeretnénk megörvendeztetni a szüreti napra érkező gyermeksereget, vagyis több helyszínen megálmodott bázisjátékokat tervezünk, amelyeket ha teljesítenek, akkor Ficsak-ficsinget, vagyis kis zsetonokat tudnak begyűjteni a gyerekek. Ez utóbbit majd valamilyen formában a vidámparkban tudják kihasználni a kis résztvevőink. Ezt a módszert azok a Vajdaságban is nagy népszerűségnek örvendő gyermekrendezvények ihlették, ahol egy-egy vagy több kihívás teljesítése után valamilyen jutalomban részesülnek a résztvevők – tette hozzá Tímár Gabriella, aki elárulta, hogy a ficsakos csapat helytörténeti társasjátékát már többen is kipróbálták, most azon dolgoznak, hogy kincskeresős jellegűvé alakulhasson át. Ezzel a gyermekhez is közelebb hozva, úgy a helyi, mint a más településről érkezők részére.

– Legutóbb jászapáti gyerekek érkeztek a falunkba, akik szintén megismerkedhettek ezzel a játékkal, illetve rajta keresztül falunk értékeivel. Egyébként a közelmúltban a Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület elnöksége járt falunkban mint a Látóút egyik állomásán, és ők ismerkedhettek meg elsőként ezzel a társasjátékkal, persze egy rövidebb változatával. Ugyanakkor igyekszünk korcsoportokhoz, időbeli lehetőségekhez alakítani a játék lefolyását, ezzel is alkalmazkodva a faluba érkező turisták, diákok igényeihez – tudtuk meg Tímár Gabriellától.