2024. április 20., szombat

Flakongyűjtés a környezettudatosság jegyében

Sikeres volt a veszélyes hulladék begyűjtése – A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének petíciója Topolyán is aláírható

Slingár Irén falugazdász elmondta, hogy a napokban sikeres volt a mezőgazdaságban felhasznált vegyszerek flakonjainak és a csomagolóanyagoknak a begyűjtésére vonatkozó kezdeményezés. Három helyszínen több ezer flakon gyűlt össze, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a továbbiakban az év egy korábbi időszakában lesz majd célszerű ilyen akciót szervezni. A gyűjtést azért végzik, hogy a mezőgazdasági termelők az üres flakonokat ne dobják, ne ássák vagy égessék el. Az elmúlt év tapasztalata pedig azt mutatja, hogy az akcióval a termelők is elégedettek. Az akciót a VASZ a SECPA egyesülettel közösen szervezi.

A TERMELŐK AZ ÁLLAMTÓL VÁRNAK SEGÍTSÉGET

Az agráriumban tevékenykedőket és rajtuk keresztül az egész társadalmat súlyos következményekkel fenyegeti a vidékünket sújtó szárazság. Becslések szerint az aszálykár Vajdaság 45 községének területén összesen mintegy 64 milliárd dinárra tehető. Országosan pedig 2,1 milliárd dolláros kárról beszélhetünk a Szerbiai Gazdasági Kamara becslése szerint.

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASZ) aláírásgyűjtést indítványozott, a petíciót pedig többek között a tartományi kormány elnökének, a tartományi képviselőház elnökének, a mezőgazdasági miniszternek, valamint az államelnöknek is át szeretnék adni. A beadványban egyebek mellett azt kérik, hogy az aszályt hivatalosan is nyilvánítsák elemi csapásnak, a termelőket pedig segítsék a helyzet túlélésében. A javaslat szerint biztosítani kellene állami támogatást az őszi vetés megkezdése előtt az újratermelési anyagok, az üzemanyag, a vetőmagok és a műtrágya beszerzésére. Kérik az állami földek bérleti díjának 30 százalékos csökkentését, illetve a fizetési határidők kitolását, valamint a mezőgazdasági hitelekre vonatkozó moratórium bevezetését. Slingár Irén, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének topolyai falugazdásza elmondta, hogy a Fő utca 12-es szám alatt mindennap 7 és 14 óra között aláírhatják a termelők a petíciót, illetve ezt sokan már meg is tették. A várakozások szerint a VASZ kezdeményezését sok ezer termelő fogja majd aláírásával támogatni.

„Az idei évben érzékelt csapadékhiány által előidézett szárazság komoly károkat okozott a mezőgazdasági termelésben egész Vajdaság területén. Az eddig tapasztaltak alapján Észak-Vajdaság területén az őszi kalászosokból bő fél termést tudtak betakarítani a gazdálkodók, az olajrepce hasonló hozamot adott, a szója és a tavaszi kapásnövények esetében pedig néhol teljes terméskiesésről beszélhetünk. A gabonaföldeken tapasztalt aszály lehetetlen helyzetbe hozta az állattenyésztőket is, hiszen a szükséges takarmányt nehezen tudják biztosítani a jószágok részére. A teljes mezőgazdasági termelési vertikum nehéz helyzetbe került, és ezért fogalmazta meg a követeléseit a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége a tartományi és a köztársasági hatalmi szervek irányába. Amennyiben a termelők nem kapnak segítséget, akkor kérdésessé válnak az őszi beruházások és az állattenyésztés további sorsa, aminek nemcsak az idei, hanem az elkövetkezendő években is komoly hatása lesz az ország gazdasági fejlődésére” – olvasható a VASZ kezdeményezésének kísérőszövegében. Az aláírásgyűjtés augusztus 15-ig tart, és bárki aláírhatja, nem csak a termelők.