2024. április 18., csütörtök

Kiemelkedő filmek a Duna Filmfesztiválon

A smederevói szemlén Enyedi Ildikó filmjét is levetítik

A Duna Filmfesztivál augusztus 19. és 25. között kerül megrendezésre Smederevóban. A szemlét Andreas Dresen német rendező Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush című filmje nyitja meg szendői erődben. Az idei filmfesztivál négy helyszínen zajlik majd, az erőd mellett, a helyi Kulturális Központban, a Pristan hajón és a Karađorđev Dud téren lesznek programok, valamint a rendezvénynek lesz egy online kiadása is, amit a MojOFF platformon lehet követni.

Jugoslav Pantelić, a filmfesztivál művészeti igazgatója a tegnapi sajtótájékoztatón bejenlette, hogy összesen 35 filmet vetítenek, valamint bemutatják a Klan hazai sorozat harmadik évadának első két epizódját is.

A Dunavska lađa elnevezésű fődíjért folyó versenyben Andreas Dresen filmje mellett további kilenc, Duna menti országból érkezett filmet vetítenek le, köztük Enyedi Ildikó filmrendező és forgatókönyvíró A feleségem története című filmjét, valamint az Oscar-díjas osztrák Stefan Ruzowitzky Elkárhozottak városa című művét.

A versenyprogram mellett megtekinthető lesz Lukas Dhont Close című filmje is. A Pristan hajón a Best of Europe program filmjeit mutatják be, amelyek Pantelić szerint az idei év legjobb európai alkotásai közé tartoznak.

A szendrői Kulturális Központban látható Film Globe program keretében a világ idei fesztiváljainak sikerfilmjei szerepelnek majd, melyek közül kiemelkedik Eran Kolirin izraeli rendező Let It Be Morning című filmje.

A Karađorđev Dud tér a gyerekprogramoknak biztosít teret, itt hat animációs filmet nézhetnek meg a legkisebbek szerb nyelven.

Jegyeket a versenyprogramra 200 dináros áron lehet vásárolni, a többi helyszínre ingyenes a belépés. A versenyprogram kivételével minden program filmje elérhető lesz az előfizetéses felhasználók számára a MojOFF platformon.