2022. szeptember 28., szerda

Restaurálják a Szent Remigius életét bemutató falikárpitokat

Megkezdték a Szent Remigius reimsi püspök életét bemutató, tíz műből álló, 16. századi falikárpit-sorozat restaurálását Belgiumban.
A munkát a belgiumi Malines-ban található De Wit nevű királyi manufaktúra végzi. A tíz impozáns gyapjú- és selyemgobelin restaurálása öt évig tart.

Az 1896 óta műemlékként nyilvántartott és 2017 óta műemlékvédelmi okokból a közönség elől elzárt faliszőnyegek több okból is kivételesek – mondta Bénédicte Hernu, Reims város történelmi múzeumainak igazgatója. Egyrészt méretük miatt: ezek az 5×5 méteres falikárpitok nem a katedrális, hanem egy apátsági templom kárpitjai voltak; és mert egy olyan sorozatot alkotnak, amely egy teljes történetet mesél el.
A faliszőnyegeket Robert de Lenoncourt reimsi érsek rendelte meg, mert csodálta híres elődjét, aki az 5. században Reimsben megkeresztelte I. Klodvigot, a frankok királyát.

A művek a reneszánsz művészet felé fejlődő gótikus stílusban, a 16. század első húsz évében készültek. A jeleneteket, amelyek közül a leghíresebb frank király megkeresztelését ábrázoló munka, Gauthier de Campes párizsi gobelinfestő szignálta.

Az első világháború idején, 1916-ban a tíz faliszőnyegből kilencet Párizsba szállítottak az ágyúzások elől. A tizediket, amely Reimsbe került, az elbeszélések szerint golyók lyuggatták át.

A restaurálás költsége 250 ezer eurót tesz ki. Az első három restaurált faliszőnyeg 2023-tól látható a reimsi Saint-Remi Múzeumban.