2024. április 19., péntek

Három alkotó a plakátművészet aranykorából

A tárlat a Szabadkai Városi Múzeumban október közepéig tekinthető meg

Három plakátkészítő a két világháború közötti időszakból – Janković, Petrov, Babić címmel nyílt meg tegnap a belgrádi Iparművészeti Múzeum kiállítása a Szabadkai Városi Múzeumban.

Ahogyan azt a tárlat bevezetőjeként megtudhattuk, a szerbiai plakátkészítés története a 19. század végén kezdődött, abban az időszakban, amikor a plakát az egyre növekvő fogyasztói társadalom globális szintű kommunikációs eszközévé vált. A plakát abban az időben többnyire nem a művészi végzettségűek munkaterülete volt. A helyzet az első világháború után változott meg, ekkor vált szükségessé, hogy a plakátkészítők művészeti készséggel, kreativitással és újító szellemmel is rendelkezzenek.

Az egybegyűlteket Mihájlovity Anikó köszöntötte (Fotó: Lukács Melinda)

Az egybegyűlteket Mihájlovity Anikó köszöntötte (Fotó: Lukács Melinda)

A két világháború közötti időszakban, a plakátművészet aranykorában készültek Dušan Janković, Mihailo S. Petrov és Miloš Babić alkotásai is. Ők voltak a plakátkészítés szerbiai úttörői, s ennek a művészeti ágnak a két világháború közötti csúcsát jelentik, munkásságuk az európai plakátművészet legjobbjai közé tartozik. Janković, Petrov és Babić ugyanazt a kreatív nyelvet beszélte, mint a párizsi, londoni, berlini, bécsi, budapesti kollégáik, akár a nemzetközi art deco szókincsét használták, akár az ún. deradikalizált avantgárd művészeti irányzatokét – a 20. századi grafikai tervezés pilléreit.

Az egybegyűlteket Mihájlovity Anikó, a Szabadkai Város Múzeum igazgatója köszöntötte:

– Ez a három művész olyan korszakban alkotott, amikor a plakátkészítés, a grafikai tervezés Szerbiában úttörő időszakát élte, a két világháború között. A tárlat tavaly októberben nyílt meg a belgrádi Iparművészeit Múzeumban, a kiállított plakátok nagy része pedig most nálunk is megtekinthető. A múzeumunk számára ez azért is fontos, mert a kollekciónkhoz tartoznak Miloš Babić festményei, amelyeket a kiállításon, dr. Ninkov K. Olga művészettörténészünk által összeállított, vetített prezentáció keretében láthatnak az érdeklődők. Az ezen a kiállításon látható plakátok és plakáttervek többsége is Miloš Babićra fókuszál és először lettek kiállítva Szabadkán. A tárlat felállításában részt vett Ljubica Vuković Dulić, Lality Csaba, Hicsik Dóra és Horváth Ferenc is – hallottuk Mihájlovity Anikótól.

A kiállítást Bojana Popović művészettörténész, a belgrádi Iparművészeti Múzeum munkatársa, a kiállítás szerzője nyitotta meg:

– Nagy megtiszteltetés a számomra, hogy itt lehetek a szabadkai múzeumban és megnyithatom ezt a fontos kiállítást. A belgrádi tárlat egyik vendége dr. Ninkov K. Olga volt, akivel nagyon jól együttműködünk, mindketten Miloš Babić munkásságának nagy tisztelői vagyunk. Mindhárom plakátkészítő nagyon jelentős, külön-külön is felismerhetőek stílusjegyeik, de nagyon is közkedvelt témákkal foglalkoztak, a tömeges fogyasztói társadalommal, amely igencsak jellemezte a két világháború közti mindennapokat. A három művész alkotásaiból a kor szellemisége, hangulata is visszaköszön. Az akkori időszak a jelenünkben is érezteti a hatását – emelte ki Bojana Popović, aki tárlatvezetést is tartott.

Miloš Babić festészeti hagyatékát ajándékgyűjteményként a Szabadkai Városi Múzeum őrzi, iparművészeti alkotásait pedig a belgrádi Iparművészeti Múzeum. A tárlat fontosságát dr. Ninkov K. Olga is hangsúlyozta:

– Ez egy nagyon ritka kiállítás, ebből a periódusból a művészet területén nekünk csupán egy plakátunk van. Nem könnyű felvenni a versenyt a nagy múzeumokkal, de küzdünk azért, hogy minél több alkotásunk legyen ebből az időszakból is – mondta dr. Ninkov K. Olga.

Bojana Popović szeptember közepén még egy előadást tart majd és ismét lesz tárlatvezetés is, de sor kerül műhelymunkákra is a plakátkészítés témájára. A kiállítás október 15-ig látogatható.