2022. szeptember 28., szerda
CPAC – DALLAS

Orbán a konzervatívok összefogására buzdított

A nyitóbeszédet mondta magyar idő szerint csütörtök este Orbán Viktor miniszterelnök Dallasban, az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján, a CPAC-en. Az konzervatív aktivisták rendezvényén, a legnagyobb konzervatív seregszemlén először szólalt fel magyar politikus.

Orbán Viktor beszéde a politikai nézeteit jól ismerő, őt a televízión át követő magyar közönség előtt nem sok újdonságot tartalmazott, annál érdekesebb volt, hogy milyen reakciókat váltott ki az amerikai konzervatív hallgatóság előtt, amelyből le lehetett mérni, hogy mely pontokon érintkezik a leginkább a magyar jobboldali és a jelenlegi amerikai republikánus gondolkodásmód. Az amerikai politikai rendezvényeken megszokott hangos tetszésnyilvánítást akkor lehetett hallani, amikor a miniszterelnök a magyar migránspolitikáról beszélt, a magyar családpolitika eredményeit ecsetelte, a hamis hírek (fake news) gyártóit emlegette, de akkor is, amikor vélhetően Donald Trumpra utalva megemlítette, hogy Amerikának erős vezetőre van szüksége, mert csak erős vezetők tudnak békét teremteni. Egyértelműen a legviharosabb tetszésnyilvánítást Orbán Viktornak az a mondata kapta, amelyben „amerikaiasan fogalmazva” elküldte az összes globalistát a pokolba, hozzáfűzve: én Texasba érkeztem.

Orbán Viktor a bevezetőben arról beszélt, hogy Texast az Egyesült Államok magányos csillag államának is nevezik, ami véleménye szerint azt jelenti, hogy a függetlenség, a szabadság és a szuverenitás a legkedvesebb érték Amerikának ezen táján.

„Hazám, Magyarország, Európa magányos csillag állama, a magyarok a függetlenségért, a szabadságért és a szuverenitásért harcoltak az elmúlt 500 évben” – fogalmazott. Hozzátette: harcoltunk a kereszténységért a közép- és újkorban, harcoltunk a kereszténydemokráciáért a huszadik században, és ezt a harcot a mai napig folytatjuk.

Megjegyezte: ő egy olyan ország vezetője, amely a mai napig a progresszív liberálisok támadása alatt áll. A legújabb progresszív mozgalomra utalva kiemelte: „Magyarország egy régi, büszke, de Dávid-nagyságú nemzet, mely egyedül áll a Globális Woke Góliáttal szemben”. Ezért szeretnék megnyerni az amerikai konzervatívok támogatását is – tette hozzá. Köszönetet mondott egyúttal Donald Trump előző elnöknek a magyar választások előtt nyújtott támogatásáért.

„Ha valakinek kétségei lennének afelől, hogy a progresszív liberálisok és a kommunisták ugyanazok, csak kérdezzenek bennünket, magyarokat, mi mindkettővel harcoltunk már, és ők igenis ugyanazok” – fogalmazott a kormányfő.

Hangsúlyozta: „az értékeink, úgymint a nemzet, a keresztény gyökerek és a család lehetnek sikeresek a politikai harcmezőn, még ma is, amikor a politikai életet a liberális hegemónia uralja. Ezeket az értékeket sikeressé és fősodratúvá tették Magyarországon” – állította.

A siker kulcsa, hogy 100 százalékon kell harcolni: az igazat mondjuk, és kiállunk az igazunkért, még akkor is, ha ezért a fél világ támad bennünket. A legfontosabb pedig, hogy bízni kell a zsidó-keresztény tanításokban – tette hozzá. Kiemelte: a mai progresszívok újra megpróbálják leválasztani a nyugati civilizációt keresztény gyökereiről, de ha leválasztják a nyugati civilizációt zsidó-keresztény örökségéről, akkor a legrosszabb dolgok történhetnek meg a történelemben.

A tanítások alapján elég bátraknak kell lennünk ahhoz, hogy akár a legérzékenyebb kérdésekkel is foglalkozzunk, úgymint a migráció, a nemek szerepe és a civilizációk összecsapása – fejtette ki Orbán Viktor. Egy keresztény politikus nem lehet rasszista – tette hozzá. Kiemelte: „a kormány zéró toleranciát hirdetett meg a rasszizmussal és antiszemitizmussal szemben, tehát ezzel vádolni bennünket nem más, mint hírhamisítás”.

A magyarok voltak az elsők Európában, akik nemet mondtak az illegális migrációra és a falnak köszönhetően megállították az illegális migránsok invázióját. A népszavazáson a magyarok úgy döntöttek, hogy nem akarnak migrációt. Tehát nem akarnak a progresszívak szabályai szerint játszani – tette hozzá.

Emlékeztetett a 2015-ös migránsválságra, amikor 400 ezer migránst kellett megállítani. „Azután, miután megépítettük a falat, sikerült nullára csökkentenünk az illegális migrációt” – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök külön beszélt arról, hogy Magyarországon az alkotmány védi a családokat és gyermekeket. A kormány nemcsak fizikai falat épített a határokon és pénzügyi falat a családok köré, hanem egy jogi falat is felhúztak, hogy megvédjék a gyermekeket az őket célzó genderideológiával szemben – fogalmazott a miniszterelnök.

Kitért arra is, hogy a magyarok egy népszavazáson nemet mondtak a szülői beleegyezés nélküli iskolai szexuális felvilágosításra. Magyarország történelme során soha korábban nem volt olyan népszavazás, ahol az emberek ilyen óriási többsége mondott nemet valamire – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Beszédében jelezte, hogy politikai filozófiája szerint a család az a hely, ahol a szülők átadják az értékeket a következő nemzedéknek. Ha megszűnnek a tradicionális családok, akkor semmi sem mentheti meg a Nyugatot a pusztulástól – vélekedett Orbán Viktor.

Hozzátette: ezért tavaly Magyarország a GDP több mint hat százalékát költötte családpolitikára.

Orbán Viktor azt is kijelentette, hogy Magyarország Európa legbiztonságosabb országa. Hangoztatta, hogy a kormány álláspontja szerint a rendvédelmi szervek nem az emberek ellenségei, ugyanakkor a rendőrségnek tiszteletet kell élveznie.

Védelmébe vette az adócsökkentés politikáját. Úgy vélte, a progresszívak mindig a pénzünket akarják, míg a kormány szerint az emberek pénzének a saját zsebükben van a legjobb helye. Kijelentette: 10 év alatt 10 százalékkal csökkentették az adóterheket, ami a legnagyobb adócsökkentés az Európai Unióban.

„Nemrégiben azonban újra célkeresztbe kerültünk, amikor nem támogattuk a globális minimumadóról szóló kezdeményezést – hívta fel a figyelmet –, az összes európai ország megadta magát, Magyarország az utolsó ellenálló”.

Bírálta, hogy a jelenlegi amerikai kormányzat úgy döntött, hogy megszünteti a Magyarország és az Egyesült Államok között fennálló adóügyi egyezményt, amely valószínűleg minden idők legjobb adózási megállapodása volt. „Ez valójában a baloldal bosszúja volt, mert az amerikai pénzügyminisztérium valahogy megfeledkezett arról a tényről, hogy nagyon hasonló megállapodásuk van Oroszországgal is – vélekedett.

Az ukrajnai háborúról szólva úgy vélte: amerikai–orosz tárgyalások nélkül sosem lesz béke. Ukrajna Magyarország szomszédja, és teljes mértékben szolidárisak vagyunk velük. Oroszország Ukrajna elleni támadása eddig közel egymillió embert kényszerített arra, hogy Magyarországon át meneküljön, jelenleg is naponta több mint tízezren érkeznek.

Csak erős vezetők képesek békét teremteni – mutatott rá. Hozzátette: Ukrajna szomszédságában Magyarországnak borzalmasan nagy szüksége van olyan erős vezetőkre, akik képesek arra, hogy tető alá hozzanak egy békemegállapodást. Szintén erős vezetővel rendelkező erős Amerikára van szükségünk – tette hozzá.

A miniszterelnök hangoztatta: a győzelemért kell játszani, el kell hinnünk, hogy jobbak vagyunk balliberális ellenfeleinknél. Úgy vélte, ez egy kultúrháború, és új életre kell kelteni az egyházakat, a családokat, az egyetemeket és a közösségi intézményeket.

Mint mondta, meg kell nevezni az ellenfeleket is. Saját ellenfeleként említette Soros Györgyöt.

Beszélt arról is, hogy az Európai Unió okostojásai is nyomást gyakorolnak Magyarországra. Vissza kell vennünk az intézményeket Washingtonban és Brüsszelben, barátra és szövetségesre kell találnunk egymásban – fogalmazott.

Emlékeztetett: idén az Egyesült Államokban félidős választásokat tartanak, azt követően, 2024-ben pedig elnök- és kongresszusi választást. Európában ugyanebben az évben európai parlamenti választások lesznek. Ez a két helyszín fogja meghatározni a nyugati civilizációért vívott csata két frontját – jelezte a magyar kormányfő. Mivel ma egyiket sem a konzervatív oldal birtokolja, nem lesz könnyű a következő két év – figyelmeztetett Orbán Viktor.