2024. március 29., péntek

Újabb három gabonaszállító hajó indult el ukrán kikötőkből

Péntek hajnalban újabb három gabonaszállító hajó indult el a Fekete-tenger parti Odessza és a szomszédos Csornomorszk kikötőjéből – jelentette be Olekszandr Kubrakov infrastruktúráért felelős ukrán miniszter a Telegram-csatornáján.

A hajók 57 ezer tonna kukoricát szállítanak, először Isztambulban állnak meg átvizsgálásra, majd Nagy-Britannia és Írország felé viszik tovább rakományukat.
Több hónapos blokád után hétfőn hagyta el Odessza kikötőjét az első gabonaszállító hajó 26 ezer tonna kukoricával. A Razoni nevű hajó másnap érkezett Isztambulba ellenőrzésre, majd onnan folytatta útját a libanoni Tripoli felé.

Az ukrán vezérkar péntek reggeli jelentése szerint az orosz csapatok átfogó hadműveletet indítottak a kelet-ukrajnai Donyeck régiójában Bahmut és Avdiivka irányában azzal a céllal, hogy átcsoportosítsák erőiket egy Szoledar elleni támadáshoz.

Szoledar és Bahmut azon a védelmi vonalon fekszik, amelyet Szlovjanszktól és Kramatorszktól keletre alakítottak ki. A szélesebb Donbasz régióban ez az utolsó terület, amely még ukrán ellenőrzés alatt áll.