2024. április 25., csütörtök

Luxemburg továbbra is a leggazdagabb ország

Szerbia az egy főre jutó GDP alapján a 72. helyen szerepel

A Global Finance magazin kutatása alapján Luxemburg, Szingapúr, Írország és Katar a világ leggazdagabb országa. A legszegényebb pedig Szíria, Afganisztán, Libanon és Ukrajna.

Ha a bruttó hazai terméket (GDP) vesszük alapul, vagyis az áruk és a szolgáltatások értékét, amelyet az ország évente előállít, akkor a leggazdagabb ország az Amerikai Egyesült Államok, Kína, Japán és Németország lenne. A világ leggazdagabb országainak listáját azonban az egy főre jutó GDP alapján állítják össze. Az egy főre eső GDP-t úgy számítják ki, hogy a bruttó hazai terméket elosztják az ország lakosságával. Általánosságban elmondható, hogy ahol az egy főre jutó GDP magas, ott nagy valószínűséggel a lakosok gazdagsága és jóléte is magasabb. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok minden egyes évben hihetetlen mennyiségű árucikket és szolgáltatást termel, az egy főre jutó GDP nagyon gyorsan csökken, amikor a bruttó hazai terméket elosztják a lakossággal. Tehát az egy főre eső GDP alapján a világ leggazdagabb országának Luxemburg számít. Az ország népessége 629 ezer fő, az egy főre jutó GDP pedig 134 753 dollár. Luxemburg magas jövedelmi szintjéről és az alacsony munkanélküliségi rátájáról ismert. Magas GDP-je mögött elsősorban az áll, hogy a lakosság méretéhez képest nagyon sokan dolgoznak az országban. A második helyen lévő Szingapúr a globális pénzügyi szolgáltatók egyik központjának számít. A több mint 5 millió fős országban egy lakosra 116 486 dollár jut. Csúcsminőségű infrastruktúrája és alacsony adói miatt rendkívül vonzó a külföldi cégek számára. A harmadik helyen Írország szerepel. Az ország népessége csaknem 5 millió, az egy főre jutó GDP pedig 106 455 dollár. Írország stabilitását a turizmus, a mezőgazdaság és a feldolgozóipar mellett a szolgáltatási szektor biztosítja. Az alacsony társasági adók vonzzák a milliárd dolláros cégeket, ami nagyban hozzájárul az ország GDP-jéhez, ezen keresztül pedig az emberek életszínvonalához. A negyedik helyen lévő Katar az utóbbi években kezdett felvirágozni. Népessége megközelíti a 3 millió főt, az egy lakosra jutó rész 93 521 dollár. Oroszországot és Iránt követően Katar rendelkezik a világ legnagyobb földgáztartalékával.

Szerbia az egy főre jutó GDP alapján a 72. helyen szerepel a listán. A régióban Horvátország az 53., Montenegró a 69., Bosznia és Hercegovina a 88., Albánia pedig a 92. helyet foglalja el a ranglistán – írja biznis.rs hírportál.