2024. április 25., csütörtök

Előbb érkezett a hullám

Zentán is több a koronavírus-fertőzött

A Tisza menti községben napi 10–15 esettel több koronavírus-fertőzöttet jegyeznek, mint a korábbi időszakban – mondta el napilapunknak Lőrinc Csongor, Zenta község vakcinációval megbízott koordinátora. Hozzátette, hogy túlnyomórészt enyhe tünetekkel, vagyis lázzal, általános gyengeséggel, fejfájással, ízületi fájdalmakkal jelentkeznek a betegek, mostanra ezekhez csatlakoztak a különféle emésztési panaszok, egyeseknél hányás, hasmenés, hányinger.

– A betegség a legtöbb esetben néhány nap alatt lezajlik minden különösebb komplikáció nélkül. Néhány idősebb, krónikus betegségben szenvedő, ágyban fekvő személy viszont súlyosabb állapotba is került. Kicsit meglepett bennünket, hogy előbb kezdődött el ez a hullám, mint ahogyan számítottunk rá. Mindannyian szeptemberre vártuk, de már itt van. Egyáltalán nem tipikus, hogy a nyári hőségben bármiféle vírusos járvány terjedjen, de most ez van, reméljük, gyorsan lezajlik – fogalmazott Lőrinc Csongor.

A Zentai Egészségházban az itt élő polgárok továbbra is felvehetik a védőoltást. Egyedül a kínai vakcina áll folyamatosan a rendelkezésükre, a Pfizer védőoltásra előre be kell jelentkezni, és nagyjából kéthetente alakítanak ki egy csoportot, amikor kellő számú jelentkező kérelmezi ezt.

Lőrinc Csongor elmondta, hogy a negyedik védőoltás felvételét a veszélyeztetett kategóriákba tartozó személyeknek mindenképpen ajánlják, vagyis mindazoknak, akik súlyosabb érrendszeri betegségben, légúti megbetegedésben szenvednek, mivel az ő esetükben történhetnek komplikációk. Emellett mindenképpen javasolt a védőmaszk használata is, ami nem a viselőjét védi meg a fertőzéstől, hanem a másik embert.

– Nem arról szól, hogy nem lélegzem ki a kórokozó vírust, hanem arról, hogy a vírus nem tőlünk 4 méterre jut el, hanem mindössze pár centiméterre – magyarázta Zenta község vakcinációval megbízott koordinátora, aki hozzáfűzte, hogy ezzel elsősorban a fertőzés rohamos terjedését gátoljuk meg, amely miatt erős nyomás nehezedhet az egészségügyi ellátórendszerre. @sz= Hhzs.